23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Plastprisene på samme nivå

Plastprisene holder seg på samme nivå som forrige måned.

Og leveringstidene er for de fleste materialer fortsatt lengre enn normalt.

Dette skriver Astrup i sin markedsrapport for oktober, som i all hovedsak har fokus på markedet for metaller.

I et marked preget av svakere etterspørsel og høye lager kom Hydro med bedre resultat enn forventet for tredje kvartal. Langsiktige kraftavtaler og at de har låst deler av produksjonen på et litt høyere prisnivå enn i dag er blant suksessfaktorene.

Gassprisene på fortsatt høyt nivå

Høye energipriser er en stor utfordring for alle stål og metallverk i Europa, ca. 50 prosent av smelteverks-produksjonen på aluminium er tatt bort i Europa. Prisene på gass har gått en del ned fra toppen, men er fremdeles på et meget høyt nivå.

Usikkerheten er stor i Europa med bakgrunn i dette, samt selvsagt krigen i Ukraina. Satsningen på «grønne» bærekraftige materialer fremstår som en stadig viktigere satsningsområde for europeisk stål og metallindustri.

Svak norsk krone

Den norske kronen forblir svak, spesielt mot dollar, noe som er med på å holde igjen materialprisene i norske kroner. Det var ingen store bevegelser på LME i oktober, råvarene har flatet ut og noteringene trekkes litt opp av en svak krone. Kronen har styrket seg noe de siste dagene etter at Norges Bank noe overaskende besluttet å redusere salget av norske kroner med 500 mill. per dag. Norsk PMI overasket også for oktober med en økning på 2,9 poeng i 53,1 for oktober.

Seniorøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets uttaler at man ser tegn til at ting tar seg opp og at det ikke går så dårlig i industrien som man skulle tro. Det er store forskjeller i de ulike bransjene, bygg bremser opp mens det er god fart i olje og gass. Ordrereserven til de store norske underleverandørene til offshore synes å være meget sterk. Leveringstidene fra alle europeiske verk er kortere enn vanlig på aluminium tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på to-tre uker, mens noen valseverk kan levere på fem uker. Med bakgrunn i høye energipriser, transport og overflatebehandling holder prisene seg nokså høyt på eloksert og lakkert. På rustbestandige plater har de europeiske verkene svak ordreinngang, men prisene har økt fra nivået i september. Legeringstilleggene på rustbestandige plater gikk opp i november grunnet høyere pris på nikkel og molybden. Energitillegget er gått noe ned og dette gir et lavere skrottillegg på spesialstål som ender på 5762 kr/tonn for 520M. På kobber er det ikke de store bevegelsene, snittprisen er marginalt opp. Det forventes høyere bearbeidingspriser fra nyttår for å kompensere for høyere strømpriser.

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078