23948sdkhjf

TESS-sjefen liker ikke fagforeninger

Det kommer fram i et intervju med Erik Jølbeg i forbindelse med hans 80-årsdag.

– I TESS står service overfor kunder fremst. Det vil si at vi skal være til stede for kundene til alle døgnets tider, hele året. Derfor kan vi ikke risikere streik hvis ansatte er med i fagforening. Derfor ønsker vi ikke tariffavtaler eller fagorganisering, sier Jølberg til Drammens Tidende (DT) i intervjuet.

Vekst i Brasil

Jølberg var mannen som skapte TESS i 1968 sammen med Olav Nygård, og som har gjort den til en milliardbedrift. Hele 90 prosent av selskapets omsetning skjer i Norge, men den størtse veksten skjer i Brasil, og også her er de en stor leverandør til olje- og gass-næringen, skriver DT.

Jølberg sier at det er enklere å sette i gang oljeprosjekter i Brasil, men at det foregår mye korrupsjon i landet. Derfor må han være mer forsiktig.

- Vi har kuttet noen kunder og samarbeidspartnere det kunne stilles spørsmål ved. Samtidig er det et kvalitetsstempel å komme fra Norge, sier han.

Ønsker ikke tariffavtaler

Erik Jølberg har vært i medienes søkelys ved flere anledninger grunnet sitt syn på at han ikke er særlig glad i fagforeninger. Blant annet ønsker han ikke tariffavtaler, og dette er noe av årsaken til at TESS ikke medlem i noen arbeidsgiverorganisasjon.

1968: Erik Jølberg startet TESS sammen med Olav Nygård i 1968. I dag har selskapet hovedkontor i Lier. FOTO: MORTEN DAHL

På spørsmål fra DT om hvorfor han ikke liker fagforeninger, svarer Jølberg at hos TESS står kundeservice i front, noe som betyr at selskapet hele tiden skal være tilgjengelig for kundene – hele året, hele døgnet.

- Derfor kan vi ikke risikere streik hvis ansatte er med i fagforening. Derfor ønsker vi ikke tariffavtaler eller fagorganisering, sier han, og utdyper:

– Hvis noen hos oss ønsker å fagorganisere seg, da hadde vi satt oss ned og snakket med dem på en åpen og direkte måte, og så hadde vi blitt enige om hva som skulle til for at de ikke organiserte seg. Det er selgere for fagforeningen, som jeg kaller det, som er utrolig dyktige og som får bonus og provisjon, og de får jo ikke noe arbeidsplass hvis de ikke får nye medlemmer. Så enkelt er det.

Likevel har han måttet godta at ansatte har fagorganisert. Det har blant annet skjedd ved et par oppkjøp, der bedriftens ansatte har vært med i en fagforening.

Korona-«tvang»

80-årsjubilanten har uansett gjort TESS til en milliardbutikk, men har også vært omstridt som leder. Ett av eksemplene var da han under koronapandemien «tvang» de ansatte til å være på kontoret – selv om både helsemyndighetene og kommunelegen ville det annerledes.

– Vi hadde så gode ordninger at ingen ble smittet av korona gjennom jobben, sier Jølberg i dag, og viser til at hovedkontoret hadde 100.000 arbeidsdager uten smitte fra arbeidsplassen.

80 ÅR:  TESS-sjef og -gründer fyller i disse dager 80 år. Han avslører at han har hotellkongen Olav Thon som sitt forbilde. FOTO: MORTEN DAHL

Olav Thon som forbilde

Ellers i intervjuet går det fram at Erik Jølberg har Olav Thon som sitt forbilde, og at fisking er en av hans favoritt-fritidssysler. Han kan også avsløre at han er politisk aktiv, men mest i enkeltsaker. I tillegg til å lede en TESS, har han etablert en stiftelse, som hvert år deler ut midler til frivilligheten i hjemkommunen Lier.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235