23948sdkhjf

Norsk Wavin leverer avløpssystemet til Meierihagen

Det pågående boligprosjektet Meierihagen i Askim er under rask fremdrift. Norsk Wavin ble inkludert tidlig i prosjekteringsfasen som komplett leverandør av avløpssystemet, samt gulvvarme og tappevann.

Systemleverandøren har tatt i bruk bl.a. BIM, lydkalkulator og akustiske lekkasjevarslere for å skreddersy det mest optimale VVS-systemet til boligprosjektet.

Navnet Meierihagen er hentet fra den gang Askims første meieri lå på tomten. I 30 år ble melk fra distriktet levert og solgt på området. Nå vil det pågående boligprosjektet bestå av 111 leiligheter fordelt på tre eksklusive leilighetsbygg, som forventes å være klar for innflyttings i løpet av 2023. Boligprosjektet bygges av totalentreprenør Haugerud Vikeby AS på vegne av byggherre Karlander Eiendomsutvikling.

BIM og nøyaktig framdriftsplan

Rådgivende Ingeniør VVS utføres av Vikenconsult AS og utførende rørlegger på byggeprosjektet er Askim & Mysen Rør, som Norsk Wavin har samarbeidet med fra tidlig fase.

BIM bidrar til en nøyaktig fremdriftsplan og materialliste

RØR: Det er benyttet Mix & Match (AS+ og Sitech+) ved utformingen av avløpssystemet. FOTO: NORSK WAVIN

Helt fra tidlig prosjekteringsfase har Norsk Wavin var involvert i byggeprosjektet for å bistå Askim & Mysen Rør med rådgivning og tett oppfølgning for å finne skreddersydde løsninger for avløpssystem, gulvvarme og tappevann. Wavin har tatt i bruk produktspesifikke BIM-objekter for å utvikle en fullstendig produktliste og fremtidsplan for byggeprosessen.

- Norsk Wavin har et ønske om å være en pålitelig partner for våre kunder. Det betyr at vi ønsker å være involvert tidlig i prosjektet for å ha mulighet til å komme med smarte og kostnadseffektive systemløsninger. Hovedfordelen med å bruke produktspesifikke BIM-objekter er at man får en nøyaktig produktliste med all informasjon som kan sendes direkte til bestilling, som hjelper å utvikle en nøyaktig fremdriftsplan. Dette reduserer også overbestilling og minimerer avfall fra byggeplassen, forteller BIM-ingeniør Oleksandra Furman.

Prosjektleder i Askim & Mysen Rør, Hans Anders Skaug, fremhever også fordelene med BIM.

- BIM er fordelaktig for meg som prosjektleder og BAS på prosjektet. I stedet for å gå over tegninger og plukke ut produkter, så får vi ferdige materiallister fra Wavin som vi har videresendt til bestilling. Wavin var tidlig inne og ga oss materiallister på hva vi trengte, også ble vi enige om en leveranse som passet for oss.

BISTÅTT: Norsk Wavin har bistått Askim & Mysen Rør med rådgivning og tett oppfølgning for å finne skreddersydde løsninger for avløpssystem, gulvvarme og tappevann til Meierihagen. Fra venstre: Hans Anders Skaug, Prosjektleder i Askim & Mysen Rør og Mostafa Elamari, teknisk salgsingeniør i Norsk Wavin. FOTO: NORSK WAVIN

Kombinerer flere typer avløpssystem

Meierihagen er et stort prosjekt som er avhengig av mange leverandører. Mostafa Elamari, teknisk salgsingeniør i Norsk Wavin, mener styrken deres er at de kan levere tre viktige VVS-segmenter til bygget.

- Til Meierihagen er vi en komplett leverandør av avløpssystem, samtidig som vi leverer gullvarme og tappevann. Det gjør at kunden kun forholder seg til oss når det gjelder de tre viktige segmentene av byggeprosjektet. Vi tilbyr også Mix og Match som gjør at kunden kan velge mellom forskjellige avløpssystem avhengig av behov. Det bidrar til å finne den mest kostnadseffektive løsningen fordi vi kan kombinere systemløsninger i ulike prisnivåer. Det er ikke alltid behov å bruke det dyreste støydempende avløpssystemet i områder hvor det ikke er nødvendig.

For å finne den beste kombinasjonen av avløpssystemet til Meierihagen har Norsk Wavin benyttet deres egen lydkalkulator som gir en komplett lydrapport av rørsystemene.

- Det er veldig fint å få en nøyaktig lydrapport fra Norsk Wavin fordi vi må levere dokumentasjon til byggherre og sluttbruker. I tillegg er vi trygge på at vi holder oss innenfor reglene når det kommer til lyd, sier Skaug.

Installerer unik akustisk lekkasjevarsel

Under installeringen av tappevannet til Meierihagen har det blitt lagt inn Alupex i alle sjaktene. Dette systemet har en akustisk lekkasjevarsler som vil avgi høy plystrelyd ved upressede pressfittings.

- Funksjonen med akustisk lekkasjevarsel er ganske unik. Den høye rundt 80dBA plystrelyden vil bidra til å oppdage og lokalisere eventuelle lekkasjer raskt og enkelt. Og fordi upressede pressfittings oppdages så raskt, gjør Tigris M5 og Tigris K5 testing med luft til et utrolig gunstig alternativ. Testing med luft i stedet for vann kan være gunstig av flere grunner. Det er ingen fare for frostsprengning eller vannskader, det er ingen potensiell legionellarisiko forårsaket av stillestående vann, og det er en ren måte å teste på som kan utføres uavhengig av tilgjengelig vannforsyning på byggeplassen, forklarer Elamari.

BENYTTET BIM: Norsk Wavin har tatt i bruk bl.a. BIM, lydkalkulator og akustiske lekkasjevarslere for å skreddersy det mest optimale VVS-systemet til boligprosjektet Meierihagen i Askim. FOTO: NORSK WAVIN

Askim & Mysen Rør er godt i gang med det utførende rørleggerarbeidet på Meierihagen, og er fornøyde med samarbeidspartneren Norsk Wavin.

Skaug avslutter:

- Det har alt i alt vært en ryddig og fin prosess, hvor vi har fått den støtten vi trenger for å prosjektere et bra anlegg. Høye krav til støydemping i avløpssystemet, pluss stor vektlegging på HMS, er en av flere fordeler ved bruk av plastrørsystemer fremfor støpejern. Norsk Wavin leverer enkle og lette produkter som er håndterlig, ergonomisk og effektivt når det gjelder montasje.

Kilde: Wavin

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094