23948sdkhjf

Verdens første karbonutslippssko

Det sveitsiske sportsmerket On har lansert den første skoen som noensinne laget av karbonutslipp. Skoen har fått navnet Cloudprime.

On sies å være det første selskapet i fottøyindustrien som utforsker bruken av karbondioksidutslipp, som et primært råmateriale for en skos mellomsåle. Illustrasjon: Ons

Skoens mellomsåle er laget av skummet EVA (Ethylene Vinyl Acetate) produsert av karbonmonoksidutslipp som råmateriale.

Første fottøy-selskapet

On sies å være det første selskapet i fottøyindustrien som utforsker bruken av karbonmonoksidutslipp som et primært råmateriale for en skos mellomsåle. Skoen er produsert i samarbeid med LanzaTech, Borealis og Technip Energies, tre selskaper innen biokjemi, prosess og materialinnovasjon.

 

On har valgt å kalle det nye skummaterialet CleanCloud. Materialet vil også bli brukt i andre skodeler og produkter i fremtiden.

 

Skummaterialet er et resultat av fem års dedikert arbeid, som begynte med å finne de best mulige partnerne.

Utslipp fra stålverk

Hvordan fungerer det da? Teknologi fra LanzaTech fanger opp karbonmonoksid som slippes ut fra industrielle kilder som stålverk før det slippes ut i atmosfæren. Når de er fanget, går utslippene inn i en patentert gjæringsprosess. Ved hjelp av spesielt utvalgte og naturlig forekommende bakterier gjærer den karbonrike gassen og omdannes til etanol. Denne gjæringsprosessen ligner på konvensjonell alkoholproduksjon – f.eks. brygging. Etanolen blir deretter dehydrert for å lage etylen av Technip Energies, som deretter polymeriseres av Borealis for å bli EVA (etylenvinylacetat) i form av solide små plastgranuler.

 

Drevet av den samme ånden av bærekraftig innovasjon, samarbeider On også med sirkulær oppstart Novoloop angående bruken av skummaterialet til yttersålen, ved å bruke verdens første kjemisk resirkulerte TPU fra plastavfall etter forbruk.

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.875