23948sdkhjf

Verdens første karbonutslippssko

Det sveitsiske sportsmerket On har lansert den første skoen som noensinne laget av karbonutslipp. Skoen har fått navnet Cloudprime.

On sies å være det første selskapet i fottøyindustrien som utforsker bruken av karbondioksidutslipp, som et primært råmateriale for en skos mellomsåle. Illustrasjon: Ons

Skoens mellomsåle er laget av skummet EVA (Ethylene Vinyl Acetate) produsert av karbonmonoksidutslipp som råmateriale.

Første fottøy-selskapet

On sies å være det første selskapet i fottøyindustrien som utforsker bruken av karbonmonoksidutslipp som et primært råmateriale for en skos mellomsåle. Skoen er produsert i samarbeid med LanzaTech, Borealis og Technip Energies, tre selskaper innen biokjemi, prosess og materialinnovasjon.

 

On har valgt å kalle det nye skummaterialet CleanCloud. Materialet vil også bli brukt i andre skodeler og produkter i fremtiden.

 

Skummaterialet er et resultat av fem års dedikert arbeid, som begynte med å finne de best mulige partnerne.

Utslipp fra stålverk

Hvordan fungerer det da? Teknologi fra LanzaTech fanger opp karbonmonoksid som slippes ut fra industrielle kilder som stålverk før det slippes ut i atmosfæren. Når de er fanget, går utslippene inn i en patentert gjæringsprosess. Ved hjelp av spesielt utvalgte og naturlig forekommende bakterier gjærer den karbonrike gassen og omdannes til etanol. Denne gjæringsprosessen ligner på konvensjonell alkoholproduksjon – f.eks. brygging. Etanolen blir deretter dehydrert for å lage etylen av Technip Energies, som deretter polymeriseres av Borealis for å bli EVA (etylenvinylacetat) i form av solide små plastgranuler.

 

Drevet av den samme ånden av bærekraftig innovasjon, samarbeider On også med sirkulær oppstart Novoloop angående bruken av skummaterialet til yttersålen, ved å bruke verdens første kjemisk resirkulerte TPU fra plastavfall etter forbruk.

Kilde: Plastnet.se

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Amerikanske forskere kritisk til kjemisk gjenvinning av plast
Resqunit får nye eiere
Röchling utvider tilbudet av bioplast
Reddet tre Svalbardrein fra å sulte ihjel i plastgarn
Norsk Industris konjunkturrapport for 2023: Rekorder og usikkerhet
Hallingplast satser på solceller
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.094