23948sdkhjf

Norge leder koalisjon for å stoppe plastforurensing innen 2040

Mandag lanserte Norge og Rwanda en Høyambisjonskoalisjon for plastforurensing sammen med Peru, Tyskland, Senegal, Georgia, Storbritannia, Portugal, Chile, Denmark, Finland, Sverige, Island, Costa Rica, Ecuador, Canada, Sveits, Portugal, Frankrike, Sør-Korea og Den dominikanske republikk.

Arbeidet med høyambisjonskoalisjonen startet etter det historiske resolusjonsvedtaket 5/14 på FNs miljøforsamling i mars 2022 om å starte forhandlinger om en ny internasjonal bindene avtale mot plastforurensing.

Norge tok initiativ

- Vi tok initiativet til å samle en gruppe ambisiøse land for å jobbe sammen for en effektiv miljøtraktat som etablerer globale regler og stanser plastforurensingen innen 2040, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Plastforurensing er et enormt problem overalt i verden, og plastforurensingen forventes å øke betraktelig de neste tiår uten global handling. I følge OECDs Global Plastic Outlook vil plastavfall i elver og innsjøer øke fra 109 millioner tonn i 2019 til 348 tonn i 2060, mens plast i havet forventes å øke fra 30 millioner tonn i 2019 til 145 millioner tonn i 2060.

- Dette er en uakseptabel byrde for kommende generasjoner. Plastforurensing utgjør en krise for vår planet som påvirker menneskers helse, biologisk mangfold og klima, sier Jeanne d'Arc Mujawamariya, Rwandas miljøministers og koalisjonens andre leder.

Plastforbruket vil øke

Forbruket av plast vil øke betrakelig de kommende 10-årene, fra 460 millioner tonn i 2019 til 1231 millioner tonn i 2060, dersom ikke nye tiltak settes inn. Sektorene som driver veksten er plastemballasje, bilindustrien og byggebransjen, som samlet vil stå for to tredeler av all bruk.

FNs Generalforsamling

Medlemmene i Høyambisjonskoalisjonen vil møtes under FNs Generalforsamling i New York om noe uker for å diskutere neste steg i koalisjonens arbeid frem mot det første forhandlingsmøte i Punta del Este i Uruguay 28. november.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125