23948sdkhjf

Plast fra nedlagt kullindustri på Svalbard skal gjenbrukes i havbruks- og byggenæringen

På Svalbard er kullgruven Svea stengt ned. Nå skal Oceanize resirkulere 6,5 kilometer med plastrør til nye produkter for norsk havbruks- og byggenærin

Oppryddingsprosjektet på Svalbard er omtalt som et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge noensinne.

«Miljøprosjektet Svea og Lunckefjell» skal fjerne alle spor etter moderne gruvedrift i området. Når arbeidet er ferdig skal isbreene og fjellsidene fremstå upåvirket.

Kullindustrien er en av de største bidragsyterne til CO2-utslipp. I følge Klimavakten kom i fjor hele 40 prosent av de globale utslippene kullsektoren, ifølge Klimavakten. Når kullindustrien på Svalbard avvikles, sørger Oceanize for at den brune næringen gir grønne etterdønninger på fastlands-Norge.

SAMMEN FOR MILJØET: Fra venstre FoU-leder Trude Vareide Giskås, daglig leder i Oceanize, Øyvind Sandnes og kommunikasjon- og bærekraftsleder, Tormod Steen - alle i Oceanize. FOTO: OCEANIZE

– Vi skal resirkulere 900 000 kilo plast fra Svea, som skal bli til nye produkter for norsk havbruks- og byggebransje, forteller Øyvind Sandnes, daglig leder i Oceanize.

Samarbeid i plastens verdikjede

Oceanize knytte forbrukere, avfallsmottak og plastprodusenter sammen i sirkulære verdikjeder. Oceanizes Svea-prosjekt kom i stand gjennom et samarbeid med avfallsselskapet HRS i Narvik.

– Alt avfallet skal inn til oss. Det er snakk om rundt 4000 tonn totalt, og blant dette finner vi 900 tonn med plast. Dette er helt klart en stor avtale for oss, sier André Christensen, konstituert daglig leder i HRS Miljø AS.

Omstilling til en sirkulær økonomi

Verden står ovenfor store klimautfordringer og overgangen til sirkulærøkonomien fremheves også i regjeringens plaststrategi. Nyere forskning slår fast at nasjonal gjenvinning av plastavfall er mest bærekraftig.

PLAST-GJENVINNING: FoU-leder Trude Vareide Giskås i Oceanize. FOTO: OCEANIZE

– Ved at plasten resirkuleres og brukes i nye produkter i Norge, går klimaavtrykket ytterligere ned. Samtidig stimulerer det ny grønn verdiskapning, økt sysselsetting og kompetanseutvikling i Norge. Slik ønsker vi å gå foran i det grønne skiftet, forteller Are Brekk, konsernsjef i MOEN-Gruppen.

Oceanize er en del av industrikonsernet MOEN-Gruppen, som utvikler sirkulærindustrielle løsninger innenfor verft, lav- og nullutslipps båter og resirkulering av plast.

 

Kilde: Oceanize

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078