23948sdkhjf

IKEA skal bli sirkulære

IKEA har som mål å bli 100 % sirkulære og klimapositive innen 2030.

– Det innebærer at produktene våre må være laget av fornybare eller resirkulerte materialer, og alt som selges må være mulig å tilbakeføre til materialstrømmen, sier bærekraftsjef i IKEA, Siri Norhagen.

Slitesterke produkter, mindre emballasje

Bærekraftsjefen forteller videre hvordan prosessen starter allerede på tegnebrettet.

– Vi jobber ut ifra det vi kaller demokratisk design. Funksjonalitet, form, kvalitet, pris og bærekraft skal veie like tungt i utformingen av et nytt produkt.

Samtidig handler dette også om videreutvikling av eksisterende produkter.

SIRKULÆRE: IKEAs bærekraftansvarlig, Siri Norhagen, sier at konsernet har som mål å bli 100 prosent sirkulære innen 2030. FOTO: IKEA

– For eksempel har BILLY vært en klassiker og kundefavoritt gjennom mange år, og til neste år kommer denne i ny og bedre drakt. Blant annet er overflaten mye mer slitesterk, og vi gjør det enklere å flytte møblet uten at det går utover stabiliteten, utdyper Norhagen.

Videre vil fremtidige møbler ha mindre emballasje,  og på sikt være helt plastfri, et annet viktig grep på veien mot å bli sirkulære og miljøpositive.

En endringsreise

I Norge kjøpes det totalt seks millioner møbler hvert år, og tre millioner kastes. Dette er en utvikling IKEA ønsker å snu.

Som et ledd i dette, tilbyr møbelgiganten salg av reservedeler, enkle reklamasjons- og returordninger, og oppfordrer også kunder til å selge brukte produkter tilbake til dem. Produktene selges videre i Gjenbruksbutikken, en egen seksjon hos IKEA.

Norhagen opplever at det fortsatt er kunder som ikke er klar over denne muligheten. For eksempel tilbrakte hun og en kollega i 2021 to uker på Yggeset gjenvinningsstasjon i Asker.

– Vi sorterte ut alt vi kunne finne av IKEA-sortiment, og 7 av 10 produkter kunne vært solgt i vårt gjenbrukskonsept. Det viser at vi må jobbe enda hardere for å spre budskapet om dette, sier Norhagen.

Hun presiserer at selv om Gjenbruksbutikken per i dag utgjør en liten del av IKEAs salg, så er det denne delen som i tiden fremover skal vokse raskest.

Kilde: NHO

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Plastproduserende land skeptisk til ny plastforurensningsavtale
1,5 milliarder å spare på laksetransport
SE VIDEO Rails av plast på Geilo
EU: Maks 40 plastposer pr person årlig
Norske næringsaktører vil ha strengere regler for plast
EU vil plastemballasje til livs
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.125