23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Fortsatt stabilt høye råvarepriser

Plastprisene er stabilt høyere, og leveringstiden på de fleste materialene er fortsatt lenger enn m,an er vant til.

For enkelte materialer er de ekstremt lange, og det lønner seg nok å se igjennom behovet for materialer videre – også inn i 2023.

Dette går fram av Astrups månedsrapport for mai.

Etter en lang periode med økende råvarepriser ser man nå flere av industrimetallene på LME som flater ut eller går ned. Rå-aluminium har gått ned ca. 10 prosent fra snittet i mars, men betydelig mer fra toppen på 4000 dollar.

Her går det også fram at nikkel også har svingt ned fra ca. 30 000 dollar, før den viste styrke igjen i slutten av måneden. Kobber og sink siger også noe ned, men har vært mer stabile.

Dollaren steget

Dollaren derimot har gått andre veien og gjennomsnittverdien har steget 8 prosent mot snittet for april. Med galopperende materialpriser kommer en kraftig inflasjon i den vestlige verden som igjen setter bremsene på for en del investeringer. Dette gir utsikter til mindre materialforbruk, lavere etterspørsel og bedre tilgjengelighet, heter det videre i månedsrapporten fra Astrup.

Dette slår trolig også ut i lavere PMI for mai som kom ned fem poeng til 54,9. Dette er det laveste siden januar 2021, men likevel godt over 50,0 som angir at innkjøpssjefene fremdeles ser økt aktivitet i industrien. Den norske krona svinger litt frem og tilbake, tirsdag ble det kjent at Norges Bank vil selge mindre kroner enn tidligere, som enkelte mener vil styrke kronen litt på kort sikt.

Bedre tilgjengelighet

Tynnplater i ubehandlet aluminium og rustbestandige materialer er det nå bedre tilgjengelig på fra de europeiske valseverkene. Prisene er fremdeles høye i forhold til Asia, men differansen er noe lavere. Utregningen av legerings-tilleggene på rustbestandige plater ble endret fra Aperam i mai, og de andre produsentene fulgte etter nå for juni. Dette er trolig en tilpasning for å møte konkurransen fra Asia.

I Norge, som er åpent uten noen form for toll på plater, har dette mindre betydning da mesteparten av standardproduktene kommer fra Asia.

Stangstålverkene har ikke endret på sin beregning, og leveringstidene der er lange. Italienske Cogne ble nylig solgt til et taiwansk investeringsfond.

Skrotpris ned

Skrotprisen på spesialstål gikk ned med 1154 kr til 6650 kr/tonn for 520M, Ovako har leveringstid i oktober på ekstruderte produkterog  i aluminium er markedet roligere og leveringstidene kortere. Flere av de nordiske verkene kan levere på tre til fire uker, og dette gjelder også større profiler. På kobber er det høy etterspørsel etter skinner og fremdeles utfordrende å få levert nok tonnasje.

Gjennomsnittsprisen er det ingen stor endring på, men bearbeidingsprisene stiger grunnet høye energikostnader.

Stabilt høy plastpriser

Plastprisene er stabilt høyere, og leveringstiden på de fleste materialene er fortsatt lenger enn vi er vant til. For enkelte materialer er de ekstremt lange, og det lønner seg nok å se igjennom behovet for materialer videre – også inn i 2023

Kilde: Astrup AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078