23948sdkhjf

Ikke nok resirkulert plast for drikkeprodusenter

Drikkeprodusenter i Europa sliter med å få tak i nok resirkulert plast.

Stadig flere europeiske drikkeprodusenter ønsker å erstatte flasker og bokser med flasker som er produsert med resirkulert plast.

Men tilgangen på slik plast er mangelvare, skriver Nynorsk Pressekontor (NPK).

Behov for tre ganger så mye resirkulert plast

Ifølge en større drikkeprodusent i England, trenger nemlig Europa tre ganger så mye resirkulert plast dersom alle drikkeflasker skal bli produsert av resirkulert materiale.

Det britiske datterselskapet til Suntory Beverage and Food sier alle halvlitersflaskene deres skal bli laget av 100 prosent resirkulert plast, også kjent som rPET, ifølge nyhetsbyrået PA.

Den resirkulerte plasten gir 79 prosent mindre karbonutslepp enn ny plast, og selskapet anslår at de vil kutte utslippe sine med 36.000 tonn per år.

Men det er ikke så lett når det er stor mangel på resirkulert plast i den kvaliteten som det er behov for til mat- og drikkeemballasje. Suntory advarer nemlig om at dersom ikke resirkuleringen øker dramatisk, kan ikke andre firmaer gå over til resirkulert plast i sine flasker.

Økte priser

Iføge nyhetsbyrået PA, blir det i Eurropa i dag produsert 1,3 millioner tonn rPET, mens det er behov for 3,56 millioner tonn dersom alle drikkeprodusentene skal lage flaskene sine av 100 prosent rPET.

I tillegg har økt etterspørsel presset prisene på denne type plast opp med hele 39 prosent. Det betyr at resirkulert rPERT-plast i dag er dyrere enn ny plast av samme kvalitet.

– Så langt har det vært investert for lite i infrastruktur for innsamling og resirkulering av flasker i Storbritannia, og mindre enn enn tredel av brukte flasker blir til nye flasker, sier berekraftssjef Liz Nieboer i Suntorys britiske datterselskap.

Kilde: NPK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125