23948sdkhjf

Derfor er ISCC-sertifisering viktig for fossilfrie plastrør

Plastrør kan lages helt eller delvis av fossilfri råvare. Med ISCC PLUS sertifisering kan du være trygg på at rørene du kjøper bidrar til økt bruk av biobasert eller resirkulert råstoff.

Det skriver Guro L. Lilleslåtten, leder for HMS og kvalitetsstyring i Hallingplast AS på Rørbloggen.

Se her hva ISCC sertifisering er, hva den beviser og hvorfor den er viktig. Det har mye med massebalanse å gjøre.  

Vi har blitt vant til at PE og annen plast er et materiale laget av oljebaserte, fossile råvarer. Det er ikke lenger nødvendig. Nå foregår det en viktig teknologisk og industriell omstilling til fossilfrie råvarer, også i produksjon av plastprodukter.  

Biobaserte råvarer

 Det vil si at plastrør kan lages av biobaserte og resirkulerte råvarer. Skogsavfall og brukt matolje er blant flere mulige kilder til råstoff. Nafta er en viktig råvare i produksjon av PE- og PP-rør. Tradisjonelt kommer den fra raffinering av olje.

Nafta fra matolje og skog-rester

Teknologisk utvikling har gjort det mulig å utvinne Nafta av brukt matolje og restprodukter fra skogsindustrien, og dermed inngå som en fossilfri del av plast.  

Plastrør fra ikke-fossile kilder er godt i tråd med en stadig mer miljøfokusert utvikling, der vi som leverandør av plastrør er en del av et større bilde.  

FNs mål om å begrense global oppvarming og EUs mål om å være klimanøytralt innen 2050 krever noe av oss alle. Her hjemme ser vi det blant annet i form av klima- og utslippsrelaterte krav fra byggherrer og andre oppdragsgivere innen bygg, anlegg og infrastruktur. På stadig flere områder blir det beskrevet og spesifisert utslippsfrie og fossilfrie leveranser der det er mulig.  

ISCC PLUS sertifisering 

Vi kan nå levere plastrør laget av fossilfritt råstoff, med ISCC PLUS sertifisering som dokumenterer produktenes opprinnelse i ikke-fossile råvarer.  

Hallingplast fikk i slutten av mars 2022 denne sertifiseringen , og kan fra da kjøpe råstoff fra leverandører med samme sertifisering.

Vi venter en stigende etterspørsel etter fossilfrie og ISCC PLUS-sertifiserte rør.  

International Sustainability & Carbon Certification – ISCC - er en global organisasjon for sertifisering på ulike områder. ISCC PLUSer et av disse områdene. Det er en frivillig sertifiseringsordning for plastindustri, og gir en uavhengig og pålitelig bekreftelse på hvor råmaterialene i produktene kommer fra.  

Betyr det at vi kan klistre et ISCC-merke på et rør, og si at akkurat det er laget av skogsavfall?  

Nei, så enkelt er det ikke.  

Sertifiseringen gir en trygghet for at rørene man kjøper har opprinnelse i fossilfrie kilder, men det handler mer om system og organisering enn om fysiske produkter. Her er massebalanse et viktig prinsipp.  

Begrepet bør være godt kjent for lesere i entreprenørsektoren.  

Akkurat som i store anleggs- og infrastrukturprosjekter handler det om en riktig balanse mellom tilgjengelige masser og ferdig resultat. Massene er i vårt tilfelle råstoffet.

Les hele innlegget på Rørbloggen.

 

Kilde: Rørbloggen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111