23948sdkhjf

Svenskene får norsk gjenvinningshjelp av Renor

Renor skal hjelpe Svensk Plaståtervinning med å skille ut CO2 fra plast som ikke kan gjenvinnes.

Dette skal skje ved Site Zero-anlegget til Svensk Plaståtervinning i Motala.

I en pressemelding går det fram at avfallet fra anlegget i svenske Motala skal bli sendt til Renors anlegg i Brevik. Her skal plastavfallet behandles slik at morselskapet Norcem kan bruke det som karbonfri brensel i sementproduksjonen ved Heidelberg Cement Group.

 Ingen negative CO2-utslipp

Svensk Plaståtervinning skriver at CO2-en som genereres ved sementproduksjonen skilles ut og fanges opp ved hjelp av CCS-teknologi og fraktes på fartøy til vestkysten, der den pumpes gjennom rør for endelig oppbevaring under havbunnen i Nordsjøen. På denne måten oppstår det ingen negative CO2-utslipp.

Adm. dir. i Renor, Jarle Haugedal, sier at dette gjør det mulig med en sirkulær økonomi.

- Samarbeidet gjør at vi begge kan bidra med å erstatte kull som brensel og dessuten unnvike utslipp ved forbrenningsprosessen. Jeg er svært glad og stolt over dette samarbeidet, sier Mattias Philipsson, adm. dir. hos Svensk Plaståtervinning.

 Unikt anlegg

For Svensk Plaståtervinning er visjonen med anlegget Site Zero i Motala å kunne gjenvinne all plastemballasje fra svenske husholdninger i et sirkulært kretsløp uten negativ klimapåvirkning. Nøkkelen for sirkulær gjenvinning på Site Zero er ifølge det svenske selskapet effektiv sortering.

Ingen anlegg i verden kommer til å ha den samme kapasiteten til å sortere ut så mange plasttyper og gjenvinne dem separat, uten unødvendig kvalitetsreduksjon på materialet.

– Med Site Zero skaper vi forutsetninger for å kunne sortere ut stort sett alle plastsorter som finnes på det svenske markedet, mener Mattias Philipsson.

– Men det kommer alltid uønsket avfall som ikke kan være i kretsløpet, og da er det optimalt å kunne energigjenvinne dette avfallet med CCS-teknologi. Geologisk lagring av CO2 – Carbon Capture and Storage (CCS) går ut på å hente ut større CO2-punktutslipp fra kull- og gasskraftverk, stålverk og sementindustri og lagre dette i geologiske formasjoner under bakken eller havbunnen, avslutter han i pressemeldingen.

 

Kilde: Svensk Plaståtervinning

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094