23948sdkhjf

Det globale «plastberget» har nådd Arktis

Ny forskning viser at selv ikke Høy-Arktis slipper unna den verdensomspennende trusselen fra plastforurensing. Plasten er blitt et merkbart problem i polhavet.

En internasjonal studie viser at plastforurensningen har nådd alle områder i Arktis.

Det flyter store mengder plastavfall i Polhavet som er transportert dit av store elver, gjennom lufta og med skip/fiskefartøy. Høye konsentrasjoner av mikroplast finnes i havet, på havbunnen, på ubebodde strender, i elver og til og med i is og snø.

Kan fremme klimaendringer

Plast er ikke bare et problem for økosystemet, det kan også fremme klimaendringer. Studien er ledet av det tyske Alfred Wegener Institute  og publisert i det vitenskapelige magasinet Nature Reviews Earth & Environment.

MÅTTE AVLIVES: Funn av reinsdyr på Svalbard som har satt seg fast i fiskegarn. Reinsdyret måtte avlives. FOTO: SYSSELMESTEREN 

Fra makro til nanoplast 

Tallenes tale er tydelig. Hvert år ender mellom 19 og 23 millioner tonn plastavfall opp i verdens vannveier – tilsvarende to lastebil-lass per minutt. Fordi plast er svært holdbart, hoper det seg opp i havene hvor det gradvis brytes ned til stadig mindre biter, fra makro- til mikro- og nanoplast. Plasten kan også trenge inn i menneskers blodstrøm. Og plastberget kommer til å vokse: Fram til år 2045 er det forventet at den globale produksjonen av plast vil dobles.

Konsekvensene er alvorlige. Allerede nå kommer praktisk talt alle levende organismer i havet, enten de er bitte små plankton eller store spermhval, i kontakt med plastavfall og mikroplast. Og dette gjelder for alle hav og havnære områder, fra tropiske strender til de dypeste havgropene. Den ferske studien fra Alfred Wegener Institute viser at Arktis er intet unntak.

"Uberørt villmark"

– Arktis er fortsatt oppfattet som uberørt villmark», sier AWI-ekspert Melanie Bergmann som ledet studien.

KADAVER: Rester etter plast og levd dyreliv på en strand på Svalbard. FOTO: GEIR WING GABRIELSEN/NORSK POLARINSTITUTT

 – I vår oversiktsstudie, som vi har utført sammen med forskere fra Norge, Canada og Nederland, viser vi at dette bildet ikke lenger gjenspeiler virkeligheten. Våre nordligste økosystemer er allerede spesielt utsatt for klimaendringer, og nå har også plastforurensningen for lengst nådd Arktis. Vår forskning viser til og med at forurensningen fortsetter å øke.

Lese hele artikkelen hos Norsk Polarinstitutt her.

Kilde: Norsk Polarinstitutt

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Felleskjøpet vil samle inn og gjenvinne 200 tonn storsekker
Siva-prisen 2023: Vinneren har spart miljøet for over 100 tonn engangsplast
– Vi må akselerere utviklingen
Mange er villige til å betale mer for bærekraftige dekk
Bygger eget finsorteringsanlegg for plastemballasje
NIVA bidrar med relevant forskning i forhandlingene mot en global plastavtale
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094