23948sdkhjf

Rørbloggen: Isfri fotballbane med energibrønner i geotermos

Her bygges et helt spesielt energianlegg. 60 energibrønner i en geotermos lagrer varme om sommeren og gir billig oppvarming til å holde to fotballbaner isfrie om vinteren. Båsum Boring AS er sentral i konseptet. Slik virker en geotermos.

Dette skriver Sondre Brennhovd Nævdal, er anleggsleder i Båsum Boring i Rørbloggen.

På Sofiemyr, noen kilometer sør for Oslo, ligger Tømtebanen. Det er hjemmearenaen til fotballaget Kolbotn IL. Nå er det også "arena" for en spennende nyvinning innen energi og oppvarming.

 Lagrer solvarme i energibrønn

Fotballbanen skal holdes isfri om vinteren med vannbåren varme. Energien til oppvarmingen kommer fra solenergi som har blitt lagret nede i grunnen. Dette sparer eieren for flere hundre tusen kroner årlig i strømutgiver.

Konseptet kalles en geotermos, og vi i Båsum Boring har inntatt en ledende rolle som utførende innen varmeanlegg med geotermos.

SOFIEMYR: Her skal det spilles fotball på kunstgress. Energibrønnbarken ligger under kunstgresset. FOTO: BÅSUM BORING

Sist vinter boret vi 60 energibrønner i grunnen under det som skal bli en ny kunstgressbane. Dette ligger noen meter ovenfor den store gressbanen, og har til nå vært en steinhard grusbane. Innen 1. mai skal det være klart til å spille fotball på en ny kunstgressbane her.

Brønnpark i geotermos

Under denne kunstgressbanen ligger brønnparken – geotermosen – som gjør at nye Tømtebanen skiller seg de fleste andre idrettsarenaer i Norge: Energianlegget.

Her bygges et helt spesielt anlegg der varme lagres nede i grunnen i den varme årstiden, og hentes opp igjen om vinteren til oppvarming av både den nye kunstgressbanen og den gamle gressbanen.

Anlegget tar vare på solenergien, og gjenbruker den i den kalde årstiden. Det skal spare eieren Kolbotn IL for flere hundre tusen kroner hvert år i strømutgifter.  

Geotermosen er et varmelager. Det bruker selve fotballbanen som solfanger. Varmen fra sola lagres ned i bakken, og hentes opp om vinteren. Varmen som dyttes ned i grunnen gjør at eieren kan fyre med gunstige priser hele året, uansett hvor høyt strømprisene måtte gå.

Her varmes det med "sommerpriser" hele året, for å si det litt forenklet.

VARME: Her ligger solfangere og varmerør i slynger under den kommende kunstgressbanen. FOTO: BÅSUM BORING

Dette er en geotermos brønnpark

60 energibrønner – hver av dem 100 meter dyp – i tett formasjon danner en geotermos. Eller et gigantisk batteri, om du vil.

  • 60 energibrønner i tett sirkelformasjon
  • 5 meter innbyrdes avstand mellom brønnene
  • 45 meter diameter på brønnparken, pluss isolasjon på utsiden
  • 139 mm fóringsrør i løsmasser + 114 mm i fjell
  • 168 mm fóringsrør i løsmasser + 140 mm i fjell
  • 650 kW
  • 750 000 kWh pr år

 Med varme fra solfangerne under banedekket skal brønnene varme hele fjellet banen. Grunnen blir varmet opp til 50-60 grader på det varmeste gjennom vår, sommer og høst. Når man bruker så langt tid på å tilføre varmen i grunnen, så kan man også hente den ut igjen over lang tid.

Les hele blogginnlegget her.

Kilde: Rørbloggen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11