23948sdkhjf

EU-rapport åpner for utfasing av PVC

PVC er det tredje mest benyttede plastmateriale i verden, men også et av de mest utskjelte. Nå åpner EU-kommisjonen i en ny rapport for en utfasing av PVC.

Kritikken mot materialet kommer fram i EU-kommisjonens rapport «The Use of PVC in the context of a non-toxic environment”.

Den 450 sider lange Rambøll-rapporten belyser blant annet en rekke miljø- og helsemessige aspekter, og den konkluderer med at det finnes alternativer til PVC, som er både økonomisk overskuelige og teknisk like brukbare.

Finnes alternativer

Rapporten konkluderer med at det finnes alternativer til så godt som alle de PVC-produktene som produseres i dag. Men å skifte til alternativer er likevel ikke uten ulemper. Sammenliknet med PVC-produktene vil alternativene ofte være dyrere og ha funksjonelle ulemper. Til dette nevnes det at det er manglende kunnskap om de 10.000 stoffene som finnes i plast, så det kan ikke utelukkes at alternativene kan være helse- eller miljøskadelige.

Men rapporten konkluderer med at et alternativ til PVC overordnet sett vil være en fordel for helse og miljø.

I selve rapporten tar man likevel også høyde for, at det er svært vanskelig å kvantifisere fordelene da det ikke er gjennomført sammenliknende lisvssyklusvurderinger av de forskjellige materialene.

Går imot dansk rapport

«The use of PVC in the context of a non-toxic environment» går på mange punkter i mot en rapport som det danske PVC Informationsrådet fikk utarbeidet i 2020. I rapporten med tittelen «Sirkulære visjoner for bløt PVC» analyseres sju produktgrupper, der bløt PVC typisk anvendes: Gulvbelegg, takfolier, presenninger, reklamebannere, klimahåndteringsutstyr, hoppeslott, sportsutstyr og medisinsk utstyr.

I den danske rapporten finner Rambøll ”at bransjen grunnet den bløte PVC’ens rykte i offentligheten har utvist proaktiv interesse i å finne alternativer, men at det ikke finnes disse alternativer innenfor disse sju produktområdene på en sånn måte at produktet kan ha den nødvendige funksjonalitet og kvalitet».

Strenge krav

For eksempel er bløt PVC det eneste materiale, som kan oppfylle de strenge kravene til trykk som stilles til hoppeslott og watertubes. For lastebilpresenninger er det også selvsagt store krav til styrken. Hvis lastebilen forulykker, skal presenningen kunne holde godset på plass, og det sikrer PVC’en. Blodposer er et annet viktig område,

Den danske rapporten ble for øvrig også bestilt hos Rambøll av PVC Informationsrådet i forbindelse med en gjeninnførsel av PVC-avgifter i Danmark

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.088