23948sdkhjf

Hurtigtestene gir flere 100 tonn med plastavfall

I juli i fjor ble det forbudt med engangsplast i Norge. Men med 120 millioner brukte hurtigtester i løpet av pandemien, har det resultert i flere 100 tonn med plastsøppel.

Det var i juli 2021 Norge forbød flere engangsprodukter av plast. De gjaldt blant annet bestikk, tallerkener sugerør og Q-tips.

Omtrent samtidig som forbudet ble innført, skjøt salget av hurtigtester fart. Delene i disse testene, som i all hovedsak er i plast, havner i søppelkorgen.

Solgt 120 millioner hurtigtester

Det er blitt solgt og gitt ut til sammen nærmere 120 millioner hurtigtester i Norge under pandemien, og det vil kunne gi flere 100 tonn med plastsøppel, melder TV2.

Nå tar miljøorganisasjoner til ordet for at hurtigtestene, som utgjør en stor mengde plastavfall, at de produseres på en mer bærekraftig måte.

Cecilie Lind er adm. dir. i Avfall Norge, og mener 600 tonn med plast er mye isolert sett, men at det utgjør en mindre andel av de de usorterte plastavfallsmengdene i Norge. Dette utgjorde 250.000 tonn i fjor.

– De største utfordringene knyttet til gjenvinning av plast er at svært mange plasttyper ikke kan gjenvinnes sammen, sier Lind til TV2.

Plastkassetter

Siemens Healthineers er en av de som produserer hurtigtestene som selges i Norge. Kommunikasjonsrådgiver Thorsten Opderbeck i selskapet sier at Siemens må veie miljøhensynet opp mot resultat- og pasientsikkerheten. Siemens er klar over miljøutfordringene knyttet spesielt til plastkassettene.

Kilde: TV2

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11