23948sdkhjf

Biobe skal rense CO2-utslipp med avanserte plastprodukter

Biobe i Fredrikstad har ledertrøya innen utviklingen av ny renseprosess.

Biobe AS, som er et selskap i Bewi gruppen, har snudd utviklingen til gode overskudd og en lys fremtid. Stikkord er rasjonalisering og en vellykket satsing på utvikling av nye plastprodukter som gjør det grønne skiftet lettere for mange bedrifter. Biobe er rett og slett blitt en miljøbedrift.

I lokalene i Kampenveien i Fredrikstad er det produksjonssjef Olav Larsen og hans medarbeidere som arbeider utrettelig med å utvikle plastformer i en rekke varianter og størrelser i miljøets tjeneste. I bransjen omtales Larsen som en «guru» når det gjelder å tenke nytt. Attesten kommer fra prosjektleder Jon Hermansen hos Biobe.

Akkurat nå er det karbonfangst som har høy prioritet. Med støtte fra både Innovasjon Norge og Forskningsrådet er bedriften i førersetet i Norge når det gjelder å utvikle produkter som skal redusere CO2-avtrykket i industrien.

Frevar-prosjekt

Prosjektansvarlig Eirik Bjørnsen bruker avfallsforbrenningsanlegg som et eksempel på hvilken utvikling som skjer for å redusere CO2-utslippene:

- På slike anlegg kommer eksosen fra søppelforbrenningen. Vi er i ferd med å utvikle en flere prototyp produkter av plast til bruk der eksosen kommer inn. Selve funksjonen foregår ved at en dusj sprøyter ut en base. Da vil CO2 binde seg fast i basen slik at utslippet reduseres betraktelig.

- Det er ikke alle plastmaterialer som tåler å bli utsatt for denne behandlingen. Dette prosjektet går egentlig ut på å finne materialer som tåler prosessen. Vi har laget en del prøvestøp som er blitt testet hos SINTEF i Oslo for å finne ut hvor lenge de overlever i dette miljøet, legger produksjonssjef Olav Larsen hos Biobe til.

Prosjektleder Jon Hermansen innrømmer at dette er komplekse prosesser å forklare. Men at det satses knallhardt på disse ideene er det ingen tvil om. På Øra i Fredrikstad er det allerede etablert et prosjekt som heter Borg CO2. I dette såkalte clusteret er det flere Fredrikstad-bedrifter som deltar.

Skal rense tre steder i Østfold

- Prosjektet går ut på å bygge renseanlegg regionalt hvor denne teknologien kan brukes. Det sier seg selv at den interne prosessen kan være korrosiv og at plast har et særlig fortrinn i forhold til andre metaller som vil slites ned mye fortere. Ved å bruke plast går altså kostnaden for å rense CO2 betydelig ned. Vi har jo også erfaring fra lignende renseprosesser i forhold til SO2, forteller Eirik Bjørnsen.

Han peker på at det for 20-30 år siden var veldig fokus på rensing av svoveldioksid (SO2), mens fokuset i dag ligger mest på rensing av CO2.

- Hvordan begynte satsingen på plastprodukter i miljøets tjeneste ved Biobe?

- Det startet egentlig med det store målet fra EU om at 30 prosent av all plast i Europa skal gjenvinnes. Daværende Østfoldforskning var tidlig ute og tok tak. De engasjerte industrien og spurte om det ikke var en fordel å være tidlig ute med dette istedenfor å få dette tredd nedover hodet. Så etablerte vi et prosjekt som vi kalte for Sirkulær plast Der tok Biobe en lederrolle i prosjektet, men det var mange andre bedrifter som også var med. Dette tente kundene på og vi fikk mer kompetanse. Så begynte ballen å rulle fra 2016, forteller Jon Hermansen.

Tenker nytt

Men prosjektet på Øra er langt fra det eneste der Biobe utvikler produkter i miljøets tjeneste. Det hender produksjonssjef Olav Larsen våkner om natten og kommer på en ide som kan utvikles videre.

- Man kan bygge inn ufattelig mye funksjonalitet i en plastkomponent. Disse produktene kommer egentlig fra fagmiljøer. Disse miljøene har sine ideer i forhold til sine produktområder og utvikler det derfra. Mye kommer også fra industridesignere. Plastkomponenter med funksjonalitet kan også bygges inn med elektronikk. Det er mye norske produkter og det tenkes også mer på dette i Norge enn før, forteller Olav Larsen og forteller om konkrete ideer fra den kjente Fredrikstad-designeren Bård Eker.

Formverktøyene lages i Kina og reiserestriksjonene under koronapandemien har gjort kontakten med produsentene mer tungvint.

- Det blir veldig mye dialog frem og tilbake med Kina fordi det dreier seg om svært mange detaljer. Jeg er inne for å dokumentere dette skikkelig. Hvis det går skikkelig ille, kan vi jo ende opp i rettssaker. Derfor må vi ha dokumentasjon for alt som blir sagt, forteller Larsen.

Omsetningen øker

Formverktøyene som står i hylla på Lisleby er stort sett eid av kundene som bestiller produktene:

- Vi produserer på dem, noen ofte og andre sjeldnere. Jeg tror vi har rundt 400-500 artikler i øyeblikket. Bare av ventilproduktene er det snakk om flere ti-talls.. Jeg tror vi har rundt 80 nye produkter i øyeblikket og det er ganske massivt for oss, forteller produksjonssjef Olav Larsen.

Den lokale plastbedriften på Lisleby ble etablert i 1947. Antall ansatte er i øyeblikket 25. Bedriften eies av Bewi Gruppen i Trondheim som nylig også overtok aksjemajoriteten i Jackon på Gressvik.

Kilde: Biobe

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11