23948sdkhjf

Blå eller lilla plastposer har liten betydning for gjenvinningen

Oslo kommunes poser for plastavfall skifter farger. Men det ikke blir gjenvunnet mer plast av den grunn.

Fargen på plastposene har ingen betydning for gjenvinningen av plast.

Posene kunne vært lilla eller blå, eller vi kunne hatt et annet innsamlingssystem, sier Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune til Dagsavisen. Han legger til at det er det som er opp i plastposen som bestemmer om det kan gjenvinnes eller ikke.

Han begrunner byttingen av plastavfallsposene fra blå til lilla med at man nå skal følge den nye merkeordningen der lilla er fargen for plast. Mange kommuner har allerede byttet ut fargen på disse avfallsposene og Danmark var først ute med å gjøre det.

"Innfarging av blått"

Dagsavisen skriver at plastprodusentene er lite interessert i å kjøpe plast som er blitt gjenvunnet etter å ha blitt samlet inn i blå poser. Dette på grunn av «stor innfarging av blått».

Så lenge avfallsposene har sterke farger vil fargeavsetningen uansett bli stor, og dermed være en stor utfordring, uansett om posene er blå eller lilla, ifølge Grønt Punkt Norge.

Norsirk opplyser til avisa at i fjor oppnådde man hele 42 prosent materialgjenvinning på husholdningsplasten i blåposene, og man har like stor på gjenvinningsgrad med de nye lilla posene.

Materialgjenvinningen er det returselskapene for plastemballasje som står. Det skjer gjennom den såkalte produsentansvarsordningen.

EU innskjerpet emballasjedirektivet i fjor, og nå skal 50 prosent av plastemballasjen være gjenvunnet innen 2025 og 55 prosent innen 2030, ifølge regjeringen.no

Oslo kommune jobber nå med å finne ut hvordan den skal kunne nå disse målene.

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14