23948sdkhjf

Norner med i det nye EU PyroCO2-prosjektet

Et nytt innovasjonsprosjekt vil demonstrere en storskala konvertering av industrielle karbonutslipp til verdiskapende kjemikalier og materialer. Norner spiller en sentral rolle i prosjektet.

Prosjektet, gjennomføres av et konsortium bestående av 20 ledende industri- og forskningspartnere fra 11 land. Målet er å demonstrere ny teknologi for å skape verdi fra industrielle CO2-utslipp samtidig som bærekraften til den kjemiske industrien i Europa forbedres. Europakommisjonen finansierer PyroCO2 med 40 millioner euro til støtte for European Green Deal, som er EU’s plan for å gjøre deres økonomi bærekraftig og klimanøytral innen 2050.

Dette skriver Norner i en pressemelding.

- Vi er glade for endelig å starte vårt ambisiøse arbeid som tar sikte på å være en game-changer for karbonintensiv industri i Europa. Dette vil kunne skape verdifulle produkter fra CO2-utslipp, og dekke behovet for et redusert karbonavtrykk samtidig som industrien opprettholder sin konkurransekraft og blir en del av klimaløsningen, sier seniorforsker Alexander Wentzel ved SINTEF, som koordinerer prosjektet.

PyroCO2 prosjektet vil etablere og demonstrere en innovativ plattform for CCU som gjør industriell CO2 til kjemiske byggesteiner ved hjelp av en ny bioteknologisk tilnærming. Disse kan deretter videre omdannes til et bredt spekter av produkter ved hjelp av katalysatorer. Dette kan igjen være råstoff for produksjon av produkter som komponenter for maling og plast, syntetiske drivstoff, samt resirkulerbare eller biologisk nedbrytbare materialer som vanligvis produseres fra fossile hydrokarboner.

Thor Kamfjord

STOLT: Direktør for bærekraftig utvikling hos Norner er stolt over at Norner er med i prosjektet. FOTO: MORTEN DAHL

Fem-årig prosjekt

Dette fem-årige prosjektet har et budsjett på 44 millioner euro og skal bygge og drifte et anlegg som er i stand til å fange 10 000 tonn industriell CO2 per år, noe som tilsvarer de årlige CO2-utslippene fra 2200 biler og bruke det til å produsere kjemikalier.

- Vi er stolte over å delta i et prosjekt som både fanger opp CO2 og skaper merverdi og nye produkter. European Green Deal akselererer overgangen til en mer bærekraftig fremtid, og vi velger å være en del av innovasjonsprosjekter som PyroCO2 for å bidra til å utvikle den sirkulære økonomien og et klimanøytralt Europa, sier Thor Kamfjord, direktør for bærekraftig utvikling, Norner.

PyroCO2-fabrikken vil ligge ved industriklyngen i Herøya Industripark i Porsgrunn, som inneholder flere karbonintensive industribedrifter. Her vil PyroCO2-prosessen også dra nytte av tilnærmet 100% fornybar elektrisitet og komplementere de pågående prosjektene for storstilt karbonfangst og lagring (CCS) i Norge. Når prosjektet har lykkes med å demonstrere dette ser vi for oss at dette kan gjentas og oppskaleres andre steder i Europa og Verden.

Kilde: Norner

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.111