23948sdkhjf

Slår alarm om mikroplast i byene

De fleste vet at mikroplast er noe som brer om seg i havene. Men nå viser ny norsk forskning mikroplast også finnes i store kvanta i byene.

Det er forskningsinstituttet Norce som har foretatt den første store kartleggingen av mikroplast i norske bymiljøer, skriver NRK.

– Vi har undersøkt en stor del av bymiljøet. Det har vær mye fokus på mikroplast i havet, men det er jo her i byene vi bor og bruker mye plast. Og det er på land plasten blir produsert, sier Taran Henriksen i Norce til NRK.

Fanget opp av feiebiler

Prosjektet Urban mikroplast er et samarbeid mellom Norce og Bergen kommune. Norce-forskerne har undersøkt det som er blitt samlet opp av kostebiler og sandfangkummer i Vestlandsbyen. Her har de saumfart etter mikroplast og det var ikke lite de fant.

Norce mikroplast Bergen

I BYMILJØET: Mikroplast som er funnet i Bergen av Norce. FOTO: NORCE

Resultatene viste at slitasje fra bildekk var den største kilden til mikroplast. Så mye som halvparten av all mikroplast stammet fra dekkpartikler. Og det var særlig de store funnene av polyvinylklorid (PVC) som bekymret forskerne mest.

NRK skriver at PVC i seg selv ikke er av de farligste plasttypene, men i produksjonen brukes vinylklorid, som anses for å være giftig og kreftfremkallende. Og det er når plasten blir delt i mindre biter, at tilsetningsstoffer kan lekke ut i omgivelsene. Dette skjer for eksempel med stoff som gjør plasten myk.

Puster inn mikroplast

Et annet funn forskerne ved Norce avdekket, var at man puster inn mikroplast i bymiljøet i Bergen. Det er ikke gunstig for oss mennesker.

Det ble også avdekket at det var mer mikroplast i sentrum av Bergen enn i utkanten av byen.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078