23948sdkhjf

Plastsøppel blir til mobildeksler

En kompisgjeng på Jæren har tatt saken i egne hender og lager nå mobildeksler av plast de har funnet i fjæra.

Plast i havet er et stort problem, og mye av plasten som finnes i fjæra verden over er direkte plastavfall. WWF anslår ifølge NRK at det finnes 5,25 millioner plastbiter i havet.

Dette vil noen venner på Jæren gjøre noe med. De lager nemlig deksler til mobiltelefoner av plast de har funnet i fjæra.

– Vi har sett problemet med egne øyne, sier Tobias Vigrestad Mellemstrand til NRK. Han og to kamerater har vært opptatt av miljø og bærekraft i mange år, og etter å ha trålet strendene på Jæren og funnet utrolig mye plastavfall, fikk de ideen om å etablere bedriften «MiljöProtector» i 2019.

Miljö Protector

PLUKKER SØPPEL: Dette er de tre gutta på Jæren som plukker søppel på strendene og gjør om plasten til mobildeksler. FOTO: FRA MILJÖ PROTECTORS HJEMMESIDE

De har plukket all type plast langs strendene, men det er plast av typen polypropylen som kan brukes til deksel. Dette er et materiale man for eksempel finner i matbeholdere, spann og lokk for å nevne noe. Dekslene lager de i en garasje ved å vaske, kverne og til slutt smelte plastbitene om slik at de får form som en mobil. Og så sendes dekslene ut til kundene. Hele prosessen skal være så miljøvennlig som mulig.

De tre vennen forteller til NRK at de ikke tjener så mye på bedriften de har etablert. Det viktigste for dem er å belyse plastutfordringen i havet, og at de kan inspirere andre til å gjøre liknende tiltak.

Gutta får ros av WWF for initiativet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093