23948sdkhjf

Stor interesse for plastinnsamling

– Bøndene vil gjerne få henta plasten gratis, og Felleskjøpet har solgt 89 emballasjepresser hittil i år, forteller Eskild Mork Aamodt i Felleskjøpet Agri.

Landbruket bruker mye plast for å ta godt vare på fôret, og denne plasten skal gjenvinnes. Norske bønder er verdensmestre i gjenbruk av landbruksplast, men dette koster. Bøndene kan levere plasten gratis til 92 ulike mottak for rundballeplast organisert gjennom Grønt Punkt, men bøndene må selv koste transporten dit. I mars gikk Felleskjøpet Agri ut med tilbud om gratis henting av rundballeplast, hvis den er rista ren og pressa i en emballasjepresse. Det har mange satt pris på.

– Det er både praktisk, rimelig og miljøvennlig at Felleskjøpet henter brukt rundballeplast som returlast, sier Bjørnar Schei i Sandvika Samdrift på Jøa utenfor Namsos. Han kjøpte emballasjepressa i fjor, og fikk hentet et lass i fjor høst da Felleskjøpet likevel hadde en bil i området.

 

LEVERINGSTID: – På grunn av mange bestillinger har vi nå litt leveringstid på emballasjepresser, sier Eskild Mork Aamodt i Felleskjøpet Agri. FOTO: FELLESKJØPET

Stor verdi i utkantene

– Hittil i år har vi solgt 89 slike enkle emballasjepresser. Mange av disse kundene har lang vei til nærmeste mottak. Det samme var tilfellet for de 74 pressene vi solgte i forbindelse med prøveprosjektet i fjor. Vi ønsker at flere bønder kjøper seg presse, slik at vi kan lesse fulle lass på trailerne når vi først skal hente, sier Eskild Mork Aamodt som er innkjøpsleder i Felleskjøpet Agri.

Kan få miljøtilskudd

Han legger til at enkelte kommuner har valgt å dekke halvparten av kostnaden til emballasjepressa med tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket, såkalte SMIL-midler som blant annet har til formål å redusere forurensningen fra jordbruket. – Ta kontakt med kommunen, som prioriterer ut fra kommunale retningslinjer, oppfordrer Eskil Mork Aamodt.

– Vi åpner for bestilling av henting av plast 1. mai, men det er Felleskjøpet som bestemmer når plasten blir henta, sier logistikkoordinator Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri.

Solgte emballasjepresser - Fylkesoversikt oppdatert 13.04.2021

Fylke

2020

2021

INNLANDET

                                                                                       19

           7

MØRE OG ROMSDAL

                                                                                         8

        17

NORDLAND

                                                                                       21

        20

OSLO (kontantkunder)

           7

TROMS OG FINNMARK

                                                                                         7

           6

TRØNDELAG

                                                                                       14

        19

VESTFOLD OG TELEMARK

           1

VESTLAND

                                                                                         4

           4

VIKEN

                                                                                         1

           8

Totalt

                                                                                       74

        89

 

 

Kilde: Pressemelding fra Felleskjøpet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094