23948sdkhjf

Interessen for 3D-print er ikke blitt mindre under koronaen

Selv i et år med en global pandemi er det økning i den additive manufacturing-industrien (AM). Det konkluderer den nyeste rapport fra Wohlers med, som hvert år gjør opp status på AM.

Ifølge Wohlers er AM-industrien økt med 7,5 prosent i 2020 og utgjør dermed 12,8 milliarder kroner. Dermed er der ikke snakk om samme økning som det siste 10-året, der snittøkningen har vært på 27,4 prosent årlig, skriver plastforum.dk.

- Selv i et ellers krisepreget år bekrefter rapporten at det er et potensiale i additiv produksjon. Ikke bare gir 3D-print mulighet for en lokal produksjon og muligheten for bedre digitalt design, den printer også ”on-demand” og kun med det nødvendige materiale. Det gjør det til en bæredyktig produksjonsmetode, som bare styrkes i takt med at materialet til å printe også blir mer gjenbruksvennlig, sier Frank Rosengreen Lorenzen, adm. dir. i Dansk AM Hub. Han understreker nødvendigheten av at danske virksomheter blir mer nysgjerrige på AM:

- Det er avgjørende at danske og nordiske virksomheter nå bruker deres styrke i form av en innovativ og framtidsrettet tankegang. 3D-print og AM vinner stort innpass i særlig bil- og flyindustrien, som mange av våre virksomheter leverer deler til. Hvis vi er med helt framme i feltet, kan vi styrke vår konkurranseevne og -posisjon, sier han.

Rapporten har fokusert på hvordan Covid-19 har påvirket AM-industrien. Her opplevde de fleste etablerte AM-produsenter en nedgang i salget av utstyr, men mange mindre etablerte virksomheter vokste i 2020.

Spesielt var det en økning innen den gruppa som kalles ”independent AM service providers”, hvor der var en vekst på 7,1 prosent – svarende til nesten 5,3 milliarder dollar i omsetning.

- Veksten skal ses i lys av mange danske og internasjonale virksomheter som har hatt store utfordringer på grund av brutte forsyningskjeder og tomme produktionsgulv – der veksten bare bekrefter de fordelene som virksomheter kan oppleve med additive manufacturing og 3D-print, sier Frank Rosengreen Lorenzen.

Den amerikanske Wohlers Report er på mange måter den bransjeledende årsrapporten for additiv framstilling (AM) og 3D-print. Den fokuserer på tendenser, perspektiver og prognoser – og tilbyr både en omfattende forståelse av teknologien og industrien samt oppdatert informasjon om vekst, nylige tendenser og viktige utviklinger over hele verden. Rapporten samler bidrag fra tjenesteytere, produsenter og eksperter fra 34 land.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063