23948sdkhjf

Alle plastpelletsene lar seg ikke rydde opp

Så langt har Kystverket oversikt over at om lag tre tonn med plastpellets er ryddet opp.

Til sammen var det 13 tonn med plastpellets som ble sluppet ut i sjøen i februar etter et uvær. Få uker etterpå dukket plastpelletsene opp langs norskekysten,spesielt i ytre Oslofjord. Et tankskip fikk hull på en container, og 13 tonn med plastpellets forsvant ut i sjøen.

Nå sier Kysverket til NRK man aldri vil kunne få plukket opp alle pelletsene. Så langt har man klart å rydde inn om lag tre tonn med plastkuler.

Kystverkets aksjonsleder, Rune Bergstrøm, sier til statskanalen at de trolig ville klart å få samlet opp mer dersom man hadde startet oppryddingen tidligere. Oppryddingen kom ikke i gang før i mai – altså nærmere fire måneder at pelletsen ble sluppet ut i havet etter uhellet.

-Hvis man hadde kommet i gang tidligere, ville pelletsene vært mer konsentrert og lettere å ta opp. Etter en tid vil de bli vasket inn i vegetasjonen, og det blir mye vanskeligere å finne dem og få samlet opp, sier han.

Det gjenstår fortsatt 10 områder som ikke er ferdig ryddet.

Plastkulene er to til fire millimeter store og kan forveksles med fiskeegg for fugl og fisk. De vil kanskje tro det er mat.

Plastkulene var på vei til Pipelife i Surnadal da lekkasjen inntraff under et voldsomt uvær. De var produsert av Ineos og ble fraktet fra Nederland.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11