23948sdkhjf

Pantesjefen måtte sloss med koronaeffekten i sommer

Logistikkdirektør Sten Nerland og hans team i Infinitum har opparbeidet seg en ekstremt fin nese for norske pantevaner. Men i sommer fikk han erfare at historisk data i liten grad kan brukes i en ekstremsituasjon.

Koronatiltakene endret i sommer nordmenns feriemønster, noe som medførte betydelige utfordringer for Infinitum, opplyser selskapet på sin hjemmeside.

Basert på historisk data, har Infinitum nemlig  særdeles god oversikt på hvor de må hente mer pant om sommeren enn ellers i året, og hvor det blir mindre å hente.  LES OGSÅ denne artikkelen fra tidligere i år

Dette gjør logistikken effektiv og sørger for høy fyllingsgrad. I år måtte de se helt bort fra dette og nærmest starte med blanke ark. 

– Vi opplevde to utfordringer For det første var det totale pantevolumet mye høyere enn det pleier å være. For der andre pantet folk på andre steder enn de vanligvis gjør i sommerferien, sier Sten Nerland, direktør for logistikk og drift i Infinitum. 

Jobbet intenst med avviksrapporter

På sommerstid er det vanligvis mindre panting i Oslo, men i år så Infinitum at flere holdt seg hjemme og det ble pantet like mye som til vanlig i Oslo. Samtidig ble det pantet mer enn vanlig i områder som Lofoten, Vestlandet og Østfold.

– Det var interessant å se hvor lite historisk data kan brukes i en ekstremsituasjon. Vi jobbet intenst med å lese avviksrapporter, holde oss oppdatert på smittevernråd og meldinger fra reiselivsnæringen, for å prøve å forutse hvor i Norge nordmenn og panten deres ville ende opp. Det var litt av en øvelse, sier Sten Nerland.

 Gjennom tett dialog med grossistene og transportørene, fikk de raskt justert og tilpasset innhentingen og transporten av pant.

– Med god innsats fra alle ansatte greide vi å legge om logistikken uten at det gikk utover ferieavviklingen, og uten at butikker og forbrukere merket endringene som ble gjort. Vi fikk noen få henvendelser fra butikker og huber om behov for ekstra transport, men det var veldig få, med tanke på den store økningen i volum vi opplevde. Det har vært like enkelt å pante i sommer som det ellers er, sier Sten Nerland.

 Ble lite lufttransport, gitt 

De maksimerte fyllingsgraden og kjørte med uvanlig fulle biler. Det er vanligvis 1900 kilo i hver krokkasse når pant transporteres fra hub til Infinitums anlegg. I sommer ble dette økt med 15 prosent til makskapasiteten på 2200 kilo, for å ta unna den økte mengden. I tillegg ble det satt opp ekstra hentinger.

– Vi har vanligvis en buffer for å kunne ta småsvingninger, og denne måtte vi utnytte fullt ut. Så det var lite luft som ble transportert i sommer, sier Sten Nerland.

 Infinitums anlegg på Heia har en teoretisk kapasitet på 120 tonn pant om dagen. I sommer var de flere dager oppe i 160 tonn, en økning på 30 prosent.  

–  Som følge av dette måtte vi justere på alt. Både driftsrutinene på hvordan vi tok inn panten og når, og renhold og vedlikehold. Vi måtte også utvide skiftene, men vi hadde heldigvis vært føre-var og tatt inn godt med ferievikarer, og sikret at det alltid var folk med erfaring og kompetanse på jobb, sier Sten Nerland.

 Volumet Infinitum får inn, har fortsatt å være høyt etter sommeren, men det har gått tilbake til vanlig pantemønster.

– Nå jobber vi oss ned igjen, for å fortsatt sikre effektiv transport og høy fyllingsgrad, sier Sten Nerland.

Kilde: infinitum hjemmeside

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.299