23948sdkhjf

Grønt Punkt kritisk til lilla poser

Oslo kommune har varslet at plastavfallsposene ikke lenger skal være blå, men lilla. Det stiller Grønt Punkt seg kritisk til.

Det var i forrige uke at Oslos Renovasjons- og gjenvinningsetat varslet at plastavfallsposene nå skal få ny farge: Lilla – i stedet for blå slik de har vært. Problemet er, ifølge Grønt Punkt, at det er meget lav utnyttelsesgrad på denne emballasjen – uansett om den er blå eller lilla. Posene har nemlig så stor innfarging at av blått at den nærmet er umulig å få solgt, hevdet Grønt Punkt til Dagsavisen tidligere i sommer.

Nå skriver samme avis at Grønt Punkt er enda mer skeptiske lilla poser. «En overgang til lilla poser i stedet, vil ikke gjøre dette enklere å få solgt gammel plast til plastprodusentene», heter det fra Grønt Punkt.

-Oslo-plasten håndteres ikke av oss lenger, men vi kan på generelt grunnlag si at sterkt fargede poser vil gi utfordringer avsetningsmessig uansett om de er blå eller lilla, sier leder av gjenvinningsavdelingen hos Grønt Punkt, Svein Erik Rødvik, til Dagsavisen. Hans råd er at fargede plastposer bør byttes til gjennomsiktige poser med små blå eller lilla «dotter eller flekker».

-Tester viser at dette vil løse problemet, sier han til avisa.

I dag er det Norsirk som har tatt over håndteringen av plastavfallet i Oslo. De er av en annen oppfatning enn sin konkurrent, og mener at det helt greit om posene er blå eller lilla.

-Vi får solgt posene uavhengig av farge. Det som er viktig er at de laget av et materiale som er gjenvinnbart, sier Guro Kjørsvik Husby. Hun er kommunikasjonsdirektør i Norsirk.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo er kjent med at det kan utfordringer knyttet til farge på plastavfallsposene, men Dagsavisen får opplyst at endringen fra blå til lilla kommer som en følge av en ny nasjonal merkeordning, som plastforum har omtalt her. Den er basert på erfaringer fra Danmark.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094