23948sdkhjf

Bananer kan bli til bildeler

Forskere har unnet ut at naturlige fibre fra bananer kan kombineres med kull-nanorør og epoxyharts for å skape et naturlig fiberforsterkende materiale.

Dette materialet sies å ha spesielt egnede egenskaper for bilindustrielle applikasjoner. Det skriver plastnet.se, som igjen siterer Engineering and Technology.

Det er ikke snakk om vanlige bananer, men såkalte kokebananer, og den skiller seg ut fra en vanlig banan ved at den har mye mer fastere fruktkjøtt og lavere sukkerinnhold. I tillegg har den ordentlig fibre som kan være nyttig i å produsere armerte materialer. Forskerne skapte et nytt komposittmateriale fra epoxyharts, bananfibre og litt mase kull-nanorør. Ingrediensene ble bakt sammen i en form under trykk i 24 timer ved polymerhybridinanonkomposittmateriale (puh!).

Naturfiber har lenge blitt brukt i bilindustrien. Materialer som hamp, sisal og ulike typer av trefibre har blitt benyttet som isolering, interørpanel og i motorkapper.

– Hybridiseringen av kokebananfibrer med flerveggede kulll-nanorør øker den mekaniske og termiske styrken ved komposittmaterialet. Disse styrkene gjør hybridkompositten tll et konkurransekraftig og alternativt materiale for enkelte bildeler, sier professor Tien-Chien Jen, leder for institusjonen for maskinteknikk ved universitetet i Johannesburg, til Engineering and Technology.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094