23948sdkhjf

Tysk plast- og gummiindustri stuper

- Etter 11 år med økning kommer et avbrudd i denne veksten ikke som noe overraskelse, sier Ulrich Reifenhäuser, leder for VDMAs bransjeorganisasjon Plastics and Rubber Machinery. 

De seneste årenes økende omsetningsøkning stanset opp i 2019. Salget ble mindre og omsetningen falt med seks prosent. Ulrich Reifenhäuser, leder for VDAMs bransjeorganisasjon Plastics and Rubber Machinery, synes ikke dette er rart etter 11 år med konstant vekst.

- I mange store kundebransjer, spesielt i bilindustrien, ser vi en investeringsbegrensning, noe som kommer tydelig fram når man ser nærmere etter i ordrebøkene. I tillegg kommer problemet med at mange har et negativt syn på plast, sier Reiferhäuser, ifølge Plastnet.se.

Og så kommer altså koronapandemien oppå dette. Fram til juni i år minket ordreinngangen for den tyske plast- og gummiindustrien med hele 20 prosent sammenliknet med året før.

- Pandemien var en kniv i ryggen for kundeindustrier som allerede hadde utviklet seg dårlig. Men i tider av korona-krisen merker vi også at det leveres mange plast- og gummimaskiner spesielt til sektorene medisinteknikk og emballasje, sier Thorsten Kühmann i den samme bransjeforeningen. Han trekker spesielt fram plastens gode egenskaper når det gjelder hygiene.

I løpet av årets første fem måneder sank den tyske eksporten av plast- og gummimaskiner med 19 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Eksporten til Kina og USA gikk ned med tre prosent hver på grunn av pandemien. For det kinesiske markedet kan positive signaler allerede ses, mens den nåværende nedgangen i eksporten til USA bare er i sin begynnelsesfase, opplyser VDMA videre.

I de aller fleste europeiske land har det vært en nedgang i leveranse fra tyske maskinprodusenter. Nedgangen er stor – også for India. Mens eksporten til Russland og Tyrkia har økt.

Plastnet.se trekker fram flere utfordringer for framtiden: Koronapandemien, en bilindustri i kne og det spente handelsforholdet mellom Kina og USA.

Dessuten overskygges situasjonen ytterligere av den vedtatte plastskatten.  

I en spørreundersøkelse fra VDMA, går det fram at tyske plast- og gummimaskinprodusenter forventer en omsetningsnedgang på opp til 30 prosent inneværende år. Men samtidig er det mange som forventer at omsetningsvolumene skal være tilbake på 2019-nivå senest i 2022.

Mange forventer dessuten at innkommende ordrer fra Vest-Europa og Kina kommer til å hente seg inn igjen allerede i løpet av andre halvår 2020.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125