23948sdkhjf

NHO-undersøkelse: Koronakrisen ikke over

Antallet koronarelaterte oppsigelser – både gjennomførte og varslede – øker i bedriftene, viser oktober-utgaven av NHOs koronaundersøkelse. Det er også flere som melder om konkursfrykt og likviditetsproblemer. - Urovekkende, men ikke overraskende, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Les også: Forkjøla? Du kan gå på jobb hvis du har negativ koronatest

I dag kom tallene fra NHOs tolvte medlemsundersøkelse knyttet til koronapandemien. Frem til og med august-målingen, viste resultatene en sakte, men sammenhengende forbedring. Men i forrige utgave kom en knekk, med lavere etterspørsel og redusert omsetning.

Tallene fra oktober viser at september-trenden fortsetter:

  • 14 prosent har gjennomført oppsigelser – mot 12 i september.
  • 19 prosent planlegger oppsigelser – mot 18 prosent sist. Ikke overraskende flest i reiseliv, der mer enn hver tredje medlemsbedrift (36 prosent) svarer dette.
  • 15 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller snart – mot 13 prosent i september.
  • 13 prosent ser en reell risiko for konkurs – mot 12 prosent sist.
  • Omtrent hver tredje reiselivsbedrift har pengetrøbbel og frykter konkurs.

- Det er dette vi har gjentatt over tid nå, blant annet i forbindelse med statsbudsjettet og i lønnsoppgjøret: Krisen er ikke over. Dette er en tydelig dokumentasjon på det, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

- Selv om vi ikke er tilbake på mars/april-nivå, så er dette et varsko. Vi kan ikke slappe av og tro de økonomiske effektene av koronaviruset og smitteverntiltakene er over.

Les også: Tysk plast- og gummiindustri stuper

Almlid forutsetter at myndighetene tar høyde for at det trengs ytterligere krisetiltak for næringslivet også i 2021:

- Koronakrisen vil ikke være over ved nyttår. Det er fortsatt store utfordringer i reiseliv, luftfart og flere andre næringer, og noen ordrebaserte næringer har det verste foran seg. Derfor må regjering og Stortinget fortløpende vurdere ytterlige tiltak slik vi har sett i 2020. 

- Vi står midt i den verste økonomiske krisen på flere tiår. Vi må sikre at folk kommer tilbake igjen i jobb og at de har jobber i fremtiden. 

 

Kilde: Pressemelding fra NHO

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063