23948sdkhjf

Utvikler nedbrytbare fiskeredskaper

Dagens fiskeredskaper ødelegger sjølivet. Nå står Norges arktiske universitet (UiT) bak et prosjekt som har som siktemål å utvikle fiskeutstyr som er nedbrytbar.

Det meste av fiskeutstyret som brukes av profesjonelle fiskere i dag er produsert i plast, som bruker svært lang tid på å brytes ned i havet.

Nå går den tidligere førsteamanuensisen Roger B.  Larsen ved UiT i front i et nytt forskningsprosjekt. Larsen er også fisker, og har han sett seg lei av effektene som dagens fiskeredskaper har på sjølivet.

Det er iTromsø.no som skriver dette.

– Dyretragediene som plasten skaper over vann er synlig for oss. For eksempel på fugler og annet liv, men den skaper også forferdelige tragedier under vann. Dette igjen påfører fiskerinæringen et rimelig stort økonomisk tap. Plasten gir en skjult beskatning, forteller Larsen til iTromsø.

Han fortsetter med å fortelle at plasten som brukes i fiskeredskaper tar langt tid å brytes ned, og sier også at enkelte tapte fiskeredskaper kan fortsette å fiske på havbunnen.

Dagens fiskeutstyr består primært av kunstfibre bygget av nylon, polyetylen, polypropen og polyester. Noe av denne plasten blir værende i havet for alltid.

Men den nye forskergruppa ser på alternative måter å produsere fiskeredskap på. De bruker noe som heter petrokjemikaler som basis, hvor man blant annet tilsetter nedbrytbare komponenter i tauverket. Det vil gjøre at mirkoorganismene kan gyve løs på det slik at det kan bli mat for dyrelivet i havet.

En slik type tauverk er allerede utprøvd andre steder i verden, blant annet i Sør-Korea.

Larsen forteller til iTromsø at den bio-nedbrytbare plasten er designet slik at den vil være sterk de første to-tre årene, og så vil nedbrytingsprosessen starte.

-Sluttproduktet blir CO2 og vann, sier forskeren.

Prisen på denne type fiskeutstyr er fortsatt for høy til å kunne konkurrere med som brukes mest i dad.

Nylig fikk forskningsgruppa status som senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), som normalt finansieres over en åtte års periode. Blant annet medfører dette økte ressurser til prosjektet, men om dem ikke leverer resultater i tråd med prosjektbeskrivelsen innen fem år kan prosjektet bli avsluttet.

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.157