23948sdkhjf

Sommerjobb for å rydde plastpellets

Det nitidige arbeidet med å rydde plastpellets langs strendene i Oslo fortsetter. Hver dag reiser 10 til 12 mennesker ut for å rydde i Fredrikstad-området. Dette er blitt sommerjobben deres.

Det er Fredriksstad Blad som skriver om at plastpellets-ryddingen fortsatt pågår for fullt i Østfold-området. Fortsatt ligger det tusenvis av plastpellets i strandsonen i Oslofjorden, etter at et skip ble utsatt for et uhell i februar. 13 tonn med plastpellets ble sluppet ut i havet, og endte sin ferd i ytre Oslofjord-området.

I Fredrikstad-området ledes ryddeaksjonen av Kystlotteriget og miljøstiftelsen Elv og Hav, og bak dette står Sten Helberg. Til lokalavisa i Plankebyen forteller han om en omfattende ryddejobb, som ble vanskeliggjort av springflo og koronapandemi.

Det sier Sten Helberg, mannen bak ryddekampanjen Kystlotteriet og nå miljøstiftelsen Elv og hav.

Helberg kan fortelle at det er rederiet som eier tankskipet, som betaler for utgiftene i forbindelse med ryddingen.

– Vi har bare møtt velvilje fra rederiet, som gjennom sitt forsikringsselskap tar regningen, sier han til FB.

Sammen med prosjektleder Jon Amtrup, har de to gjennom stiftelsen gitt sommerjobb til mellom 10-12 mennesker, som hver dag reiser ut for å rydde.

Ryddingen hjelper, tonnevis skal allerede være fjernet. Og nytt utstyr blir brukt for å rydde strender og knauser for plastpellets. Først brukte de løvblåsere og støvsugere som gikk på diesel. Dette forstyrret mange som brukte skjærgården. Så nå bruker de utstyr som går på batteri.

Helberg forteller videre at de har fått midler til å rydde ut august. Hva som skjer etter dette, er usikkert – men plastpelletsene blir ikke borte – det er sikkert.

Foreløpig har de fått midler til å rydde ut august. Etter det er det usikkert hva som skjer. Det eneste som er sikkert, er at det ikke blir borte.

Å være profesjonell strandrydder er også en ny erfaring for 30 år gamle Stian Melhus. Han har fått sommerjobb som nettopp dette. Han kan fortelle at har får en dårlig smak i munnen – ikke bare på grunn av all plastpelletsen, men også fordi det er så mye annen marin forsøpling. Han beskriver sommerjobben som «perfekt for ham.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.285