23948sdkhjf

KRONIKK: Produsentansvaret for plastemballasje ivaretas i Norge

| Av Jaana Røine, | Tips redaksjonen om en historie

Jaana Røine, adm. dir Grønt Punkt Norge og Plastretur

Vi er meget godt fornøyd med at det nå settes betydelig fokus på den store utfordringen med gratispassasjerer i produsentansvarsordningene, både fra Samfunnsbedriftene og fra miljømynidghetene. I nyhetssak Plastforum refererer fra Dagsavisen 24.6 ønsker vi imidlertid å komme med følgende presiseringer:

Les også: - Plastimportører og -produsenter må betale mer

Først til overskriften, i Norge er det vareimportører og vareprodusenter som tar produsentansvar for den emballasjen de bruker på sine produkter. Dette ansvaret skal de fortsatt ta og vi i Grønt Punkt Norge jobber for at ansvaret skal forbli i dette leddet.

Dernest, kan man ikke uten videre sammenlikne land uten å samtidig se på reglene som er satt og hvordan avfallssystemet i de enkelte land er organisert. Dette kjenner Kamfjord i Samfunnsbedriftene godt. I Norge stadfester Forurensningsloven at vi har et kommunalt monopol til forbrukeravfallet og at håndtering av dette skal dekkes til selvkost over renovasjonsgebyr. Så har vi i 25 år i Norge tatt produsentansvar (de 23 første årene på frivillig basis med en bransjeavtale med miljømyndighetene) hvor vareprodusentene og importørene gjennom materialselskapene som inngår i Grønt Punkt Norge dekker merkostnadene knyttet til separat innsamling av emballasjen. Det er imidlertid kommunene som bestemmer hvordan systemet for innsamling settes opp i sin kommune, og da kan en ikke forvente at produsentansvaret skal betale uansett valg av system og -kostnad, men snarere dekke kostnader innenfor "best practice".

Så er det viktig at vi i Grønt Punkt Norge ikke skal ha lønnsomhet, men at vi skal være en non-profit organisasjon hvor inntektene dekker kostnader forbundet med kommunenes merkostnader knyttet til innsamling av plastemballasjen, deretter frakt fritt opplastet over hele landet og kostnader forbundet med sortering og gjenvinning. Det blir unyansert på grensen til naivt å uttale at alle kostnader forbundet med innsamling og gjenvinning av avfall må være plassert der det hører hjemme, hos produsentene. I motsatt fall blir det forbrukerne som må betale gjennom renovasjonsgebyret. La oss være enige om en klar sannhet, uansett hvor ansvaret legges så er det til syvende og sist forbrukerne som betaler, enten over varepris eller renovasjonsgebyr.

Plastretur, som driftes av Grønt Punkt Norge har, gjennom avtale med alle norske kommuner og interkommunale avfallsselskaper, tatt hånd om plastavfall også langt utover våre medlemsbedrifters lovpålagte miljøansvar. Dette har gitt betydelige merkostnader. Vi er nå opptatt av å få på plass systemer som sikrer at ingen er gratispassasjerer og er i dialog med myndighetene om et mer transparent system. Deloitte har beregnet at mengden med plast det ikke tas ansvar for kan være så mye som 60 000 tonn, både fra vareimportører og produsenter som unnlater å ta ansvar, men også fra internasjonal nett- og grensehandel, som i dag ikke er underlagt reguleringen. Samfunnsbedriftene og vi er helt samstemte i at det må etableres et emballasjeregister og at vi skal innføre ytterligere differensiering av vederlaget på plastemballasjen som settes på det norske markedet, hvor det skal være en fordel å bruke emballasje som egner seg for materialgjenvinning. Dette må imidlertid iverksettes slik at det gis rettferdighet og i tråd med andre lands differensieringer, noe vi jobber med.

Til slutt så refererer Plastforum at norske vareprodusenter og importører betaler 1,38 pr. kilo plastemballasje de sender på markedet. Dette stemmer ikke. På grunn av økte kostnader forbundet til gjenvinning av plastemballasjen gikk miljøvederlaget først opp en gang pr. 1. februar og dernest en gang til, gjeldende fra 1. juli, til sammen 152 prosent. Dette er meget smertefullt for mange av våre medlemsbedrifter, men en kostnad de er villige til å ta i forståelse med sitt ansvar. Dette skal dekke alle merkostnader i et meget vanskelig avsetningsmarked, lav kronekurs og andre utfordringer kastet på systemet, men naturlig nok ikke de helt uforutsette og ikke minst uforskyldte utfordringene en pandemi gir et samfunn. Dette har vi, på linje med andre bedrifter som er skadelidende av denne krisen, bedt om statlig støtte til og venter på svar.

Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Dramatisk redningsaksjon etter plastrydding

Vi tar sommerferie!

1

Den ekte gjenbruksposen kommer

BASF og Security Matters samarbeider om å utvikle sirkulær plastøkonomi

Å puste inn mikroplast er helseskadelig

Tiltalt for isopor-forurensning

Nyhetsbrev

1

Utvikler nedbrytbare fiskeredskaper

Funn av ulovlige leker som skader ozonlaget

Ukas vits: Brøyting

Norsik sørger for at det ikke blir plastkrise i Oslo

Sommerjobb for å rydde plastpellets

KRONIKK: Produsentansvaret for plastemballasje ivaretas i Norge

Krever støtte til de som driver med gjenvinning av plast

1

- Plastimportører og -produsenter må betale mer

Superskipet blir forsinket

SE VIDEO: Njord-fiberkabelen på plass

Storstilt plastaksjon i Finnmark

På jakt etter plastnedbrytbare enzym

Ukas vits: Bryllupsnatta

Tidenes største prosjektavtale i TESS

Resirkulert korona-plasthåndtak får salgskanal

Avvikler en av tre produksjonslinjer

Ny fabrikkbygning ferdig i Kina

Miljødirektoratet truer med tvangsmulkt

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Calling all the unsung production heroes!

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

LL-Hvit gjengepasta

Plastproduksjon preget av presisjon og nøyaktighet

Resirkulerte plastprodukter til Vik Ørsta

Wanner Technik Gmbh

RAMSOL - alkoholfri desinfisering

ZEISS #measuringhero Award 2020

Testing av ikke-metalliske materialer for tøffe omgivelser

Ultrapolymers og Domo utvider partnerskapet med Technyl

Avfallsbeholder fra IDEA Kompetanse

POM-C BLÅ - perfekt for næringsmiddelindustrien

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Produksjon av desinfeksjonsmidler med Busch vakuumteknologi

Stratasys J55 – en ny revolusjonerende fullfargeprinter

Sveisetrådkniv for PVC og linoleum

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Lindberg & Lund AS utvider med en ny avdeling

Produksjon av bilinteriør med trykkregulert vakuumteknologi

Vakuumsystemer for behandling av COVID-19-pasienter i Brasil

Lindberg & Lund AS med LIoyds godkjenning for Araldite 2015-

Improve your metrology skills, also @home.

Vi har blitt medlem i Næringsklyngen NCMT

Visste du at...

Send til en kollega

0.383