23948sdkhjf

SE VIDEO: Njord-fiberkabelen på plass

Den nesten 40 km lange Njord-fiberkabelen skal sørge for tryggere og mer stabil drift med land.

Fiberkabelen er det neste skrittet i å digitalisere oljefeltene i Norskehavet. Fibelkabelen gjør kommunikasjonen enklere.

– Den gir oss muligheter til enda tryggere og mer stabil drift, sier produksjonssjef Olav Godø i Njord til Tidens Krav.

– Det store bildet er at vi arbeider for at næringen skal bli mer bærekraftig ved blant annet å redusere kostnadene. Da er dette med å ta i bruk ny teknologi og digitalisering viktig, sier Sverre Kojedal, informasjonssjef i Equinor Drift Midt-Norge.

Njord A, som er en produksjonsplatt, ble bragt til land for fire år siden og det er Kværner Stord som står for oppgraderingen. Lagerskipet Njord B rehabiliteres ved Aibels verft i Haugens, og planen var slepene ut til feltet skulle starte inneværende år. Men dette er nå utsatt til neste år, skriver TK videre.

– Da Njord var i produksjon, foregikk kommunikasjonen på radiolinje via Draugen. At vi nå får fiber, betyr at Njord kan ta del i den teknologiske utviklingen. Samtidig økes hastigheten på det fiberoptiske nettet i Norskehavet med 100 ganger. Det gjør at Njord kan levere data nærmest i sanntid til operasjonssenteret i Kristiansund og til vår driftssentral i Bergen, sier Olav Godø som er produksjonssjef for Njord.

Fiberkabelen er 39 km lang, og ble lagt i løpet av noen dager med hjelp av spesialskipet «Olympic Challenger». Det er snakk om investeringer på flere 10-talls millioner kroner.

Njord skal utstyres med trådløst teknisk nett over hele plattformen, og det vil gi operatørene digital tilgang til blant annet tegningsunderlag. Det vil gjøre arbeidet langt mer effektivt, tryggere og sikrere. Fler tusen sensorer vil sende digital informasjon til land, noe som gjør at man oppdage problemer tidligere enn før.

Njord-oppgraderingen har en total ramme på 20 milliarder, mens rammen for feltene Bauge og Fenja, som skal kobles opp mot Njord er på henholdsvis 4 og 10 milliarder.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094