23948sdkhjf

Miljødirektoratet truer med tvangsmulkt

Direktoratet truer med tvangsmulkt over bedrifter som ikke er med og betaler for innsamlingen og gjenvinningen av plast.

Det er mer enn 200 selskaper som alle har fått beskjed om å dokumentere at de følger avfallsforskriften. Hvis ikke venter mulig tvangsmulkt, skriver Dagsavisen.

De om lag 200 virksomhetene er ikke med og betaler for innsamlingen og gjenvinningen av plast. Dette til tross for at avfallsforskriften stiller krav til at alle bedrifter som sender ut mer enn 1000 kilo plast på det norske markedet skal være medlem av et godkjent returselskap. I Norge er det Grønt Punkt Norge eller Norsirk som er aktuelle, men det er fortsatt altså en del virksomheter som ikke er med.

Litt mer enn 100 av de antatt største produsentene og importørene av plastemballasje ble kontaktet av Miljødirektoratet i april i år for å se om de var medlem i ett av returselskapene. Og det var slett ikke så mange som ønsket som var det, ifølge direktoratet selv.

Miljødirektoratet har sendt brevkontroll og purringer på de som ikke hadde orden i sysakene på dette punktet. De som ikke følger opp, og man får beskjed om at de er medlem i ett av returselskapene, vil kunne risikere tvangsmulkt.

- Vi vil følge opp hver enkelt bedrift helt inntil hver og en av dem etterfølger regelverkskravet, sier seksjonsleder Hege Olbergsveen i Miljødirektoratet til Dagsavisen. Hun legger til at det trolig dreier seg om store mengder plast fra disse hvert år som ikke er en del av returordningen. Hun refererer til undersøkelser som er gjennomført, og det kan tyde på at så mye som om lag 30 prosent av plastemballasjen ikke inngår i et godkjent returselskap eller -system.

Grønt Punkt Norge, som har kommet i økonomiske vansker som følge av ekstrautgifter i forbindelse med koronapandemien, opplyser at gratispassasjerene utgjør om lag 40 millioner kroner i tapte inntekter årlig. Medlemsbedriftene i returselskapet er nemlig med på å finansiere innsamlingen og materialgjenvinningen av plastemballasje.

Grønt Punkt uttaler til Dagsavisen at de ser meget positivt på at Miljødirektoratet nå tar tak i gratispassasjerene, men etterlyser også andre tiltak – som for eksempel å se nærmere på emballasjen som følge av internasjonal netthandel og grensehandel.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094