23948sdkhjf

Fant godt bevart plast som er 20 år gammelt i havet

Marin plastforsøpling er blitt et stort problem. Nå har forskere funnet 20 år gammel plast på mer enn 4000 meters dyp i Sør-Amerika.

Det foruroligende er at plasten var lite påvirket av å ha ligget 20 år i havet, skriver Nynorsk Pressekontor (NPK).

– Verken posen eller boksen viste tegn til fragmentering eller nedbryting i komponentene, sier biokjemiker Stefan Krause fra havforskingssenteret Geomar i Tyskland.

Plasten ble funnet på 4150 meter dyp 800 km utenfor Perus kyst i Sør-Amerika. Det er første gang det er gjort plastfunn på så dypt vann og man har kunnet tidfeste når plasten stammer fra.

Inni plastposen som ble funnet, ble det også funnet en brusboks som ble spesiallaget til tennisturneringen Davis Cu p 1988, skriver NPK videre.  Boksen inneholdt et tysk meieriprodukt, som viste et postnummer som har eksistert siden 1990, og hadde et merkevarenavn som ble borte i 1999.

Havbunnen i nærheten av der plasten ble funnet, var ulik havbunnen andre steder. Forskeren Krause sier at det ser ut til at større ansamlinger av plast kan føre til lokale endringer i hvilke arter som er dominerende. NPK skriver at dette betyr at plastavfallet på havbunnen kan skape kunstige leveområder og dermed sette funksjonen til økosystemet i fare.

Ifølge Verdens naturfond (WWF) havner mer enn åtte millioner tonn plast i havet hvert år. Det tilsvarer 15 tonn plast i minuttet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.266