23948sdkhjf

Hvor kommer plasten på norske strender fra?

Fra i år skal en rekke strender fra Hvaler i sør til Varanger i nord overvåkes som en del av et omfattende internasjonalt samarbeid, ifølge en artikkel på NRK. De vil finne ut hvor plasten langs kysten kommer fra.

– Når vi har ryddet en strand og fylt 14 storsekker, så er i hvert fall 10 av dem fiskerirelatert. Så har vi fire som er flasker og husholdningsavfall, industri- og byggevarer. Det er jo utrolig mye sko. Det har vi lurt veldig på. Hvor kommer alle de skoene fra? Det er enorme mengder, sier biologen Rune Muladal til NRK i forbindelse med strandryddinga i Laksefjorden.

Strandrydderne har fjernet potensielt 50 tonn mikroplast som var i ferd med å krype opp på land. Men hvor mye ligger det da igjen på bunnen?

Et eksempel på langreist plast, er en blekkpatron fra HP. Den stammer fra en fraktebåt som forliste utenfor østkysten av USA januar 2014. Produksjonsnummeret har latt forskerne følge patronenes ferd over Atlanterhavet. Noen har strandet i Afrika, de fleste på kontinentet og De britiske øyer.

Og én har drevet godt over 5.000 kilometer, kanskje har den snurret en ekstra runde i havet også. før den ble funnet på en strand i Laksefjorden ni år etter forliset?

Handelens Miljøfond sto for finansieringen av ryddingen i Laksefjorden. Fra og med denne sommeren skal marint avfall overvåkes og ryddes mer systematisk. Fra Hvaler til Varanger skal utvalgte strender overvåkes som en del av Ospar – Oslo-Paris-konvensjonen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093