23948sdkhjf

Trillioner av plastpellets skal samles opp

Av om lag 20 tonn plastpellets er bare seks til sju tonn plukket opp hittil. Det betyr at det fortsatt ligger et sted mellom 13 og 14 tonn med plastpellets i Oslofjorden og langs strendene.

– Disse plastpelletsene er veldig lette, så 20 tonn er et betydelig volum, sa Hanna Tangvald, miljø- og landbrukssjef i Fredrikstad kommune, da hun nylig orienterte politikerne i kultur- og miljøutvalget om situasjonen.

Det er Fredriksstad Blad som skriver dette.

Plastspelletsene havnet i fjorden etter at et containerskip fikk slått hull på en container fullastet med pellets under uvær utenfor Stavanger i februar i år. Så begynte turgåere først i Fredrikstad-området, men senere også andre i Oslofjorden, å finne haugevis med plastpellets. Også langs svenskekysten er det funnet slike små plastbiter. Det tok lang tid før man fant ut at årsaken var utslipp fra containerskipet. Rederiet har sagt seg villig til å være med å betale for oppryddingen, som nå er under Kystverkets vinger.

Tangvald i Fredrikstad kommune opplyser til avisa at man prøver ut forskjellige måter å samle inn plastpelletsene på.

- Blant annet har IUA Fredrikstad utviklet en metode som prøves ut, et slags sikteverk. Men det er veldig utfordrende å få opp millioner, trillioner, fantasillioner av små plastpellets, sa Tangvald. IUA er for øvrig interkommunalt utvalg mot akutt forurensning.

Hun forteller videre at det var mye fram og tilbake mellom kommunen og Kystverket i begynnelsen, noe som førte til at oppryddingen kom for sent i gang.

Ifølge henne gjør det ikke akkurat oppgaven enklere at plastpelletsene er så svært små og lette, og at det er en enorm oppgave å få samlet inn alt, også fordi de ligger så spredt.

Tangvald opplyste ifølge FB at Kystverket for tiden foretar tester for å finne ut hva pelletene kan inneholde av miljøgifter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078