23948sdkhjf

Rydder plast i havna med droner

Edvin Wibetoe i Oslo Havn sørger for at ny teknologi holder havnebassenget rent.

Edvin Wibetoe kikker nøye på mobilskjermen sin. Den er koblet til undervannsdronen som nettopp forsvant ned i dypet ved Rådhusbryggene i Oslo. Akkurat nå strømmer den videobilder opp fra bunnen av havnebassenget, ingeniøren rynker panna et øyeblikk. Han har fått øye på en kjent fasong der nede.

– Jøss! Det er jo en elektrisk sparkesykkel!

Det digitale øyet under overflaten hjelper Edvin Wibetoe å se det som er umulig å se fra land. Oslo Havn var en av de første som bestilte denne Trondheims-utviklede dronen, og de har nå to ulike modeller som utforsker hva som finnes på bunnen i havneområdene.  

– Den andre dronen har vi bestilt en gripeklo til, så den faktisk kan ta tak i småting og få dem med seg opp!  

Flytende elektrisk drevet søppelbøtte

Oslo Havn er et kommunalt foretak med dype røtter i hovedstaden: Virksomheten ble opprettet allerede i 1735, og har i dag ansvar for trafikken i havna – fra store cruiseskip og containerskip og ned til småbåtene som legger til kai.   

I tillegg sørger Oslo Havn for å forvalte både eiendommer og tekniske installasjoner til beste for byen.  

Det betyr at Oslo Havn også er en pådriver for at Oslo skal nå sine ambisiøse klimamål: Målet er å kutte 85 prosent av klimautslippene i havna innen 2030, og på sikt gjøre havna helt utslippsfri.  

Edvin Wibetoe bruker både kunnskap og faglig nysgjerrighet for å bidra til at havna blir et renere sted. Noen meter unna oss ligger en annen av Edvins innretninger og arbeider med saken i det stille: En flytende, elektrisk drevet søppelbøtte, som selv sørger for å trekke til seg plast og annet avfall som flyter langs bryggene.  

Men akkurat nå har dronen funnet mer der nede på bunnen. Edvin blir ivrig:

– Har du sett! Det er faktisk to elektriske sparkesykler her! Hold denne, jeg må hente noe å fiske dem opp med!  

Vi tar vare på kontrollkonsollen, mens Edvin henter en båtshake og løfter de to dryppende våte sparkesyklene ut av vannet og opp på brygga. Han scanner kodene på begge, og varsler selskapene som leier dem ut.  

– Det er jo utrolig at noen føler glede ved å kaste sånt i vannet. Men det er jo fint at vi fant dem.  

Publikum bidrar

Dronene var nye i fjor, og ble anskaffet for å kartlegge situasjonen på bunnen av havnebassenget. Og Oslo Havn er ikke alene om å ville rydde opp.  

– Noe jeg setter stor pris på, er hobbydykkerne som med jevne mellomrom tar kontakt med oss for å bidra til å rydde bunnen i havnebassenget. Da bruker vi dronene til å kartlegge hvor behovet er størst. Det er helt fantastisk at byboerne tilbyr seg å hjelpe på denne måten.  

DRONE-HJELP: Edvin Wibetoe sørger ved hjelp av drone å få plast og annen søppel fra Oslos havnebasseng. Her har han funnet to sparkesykler. FOTO: GEIR ANDER RYBAKKEN ØRSLIEN/OSLO HAVN

Edvin heiser dronen opp av vannet og går videre bort til den flytende søppelkassa. Nyvinningen er produsert i Tønsberg av et selskap som til vanlig rydder oljesøl og ligger gjemt innerst i et hjørne, to-tre meter under kaikanten ved Rådhusbrygge 3.

– Denne her er virkelig en trofast arbeider. Den samler avfall døgnet rundt, alt vi trenger å gjøre er å heise opp bøtta og tømme den med jevne mellomrom, forklarer Edvin.

Han peker ned mot en svart bøtte med mange små hull i, som er plassert mellom flyteelementer i overflaten. En sugepumpe trekker vannstrømmen ned gjennom bøtta. Dragsuget trekker hele tiden til seg flytende søppel, som dras ned i bøtta og blir der – mens vannet strømmer videre gjennom hullene og ut igjen.

 – Vi ble så imponert over løsningen at vi nå har samarbeidet med produsenten om å utvikle en mye større utgave. Den har 1000 liter kapasitet i stedet for 30 – og skal nå plasseres innerst i vika mellom Grønlia og Sørenga. Målet er å fange opp plast og annet småavfall som kommer med Akerselva.  

Kilde: Oslo Havn

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094