23948sdkhjf

Gift i resirkulerte plastleker

Resirkulerte plastleker av sort plast kan være farlig for mennesker – ikke minst barn.

Det framgår av en ny undersøkelse, som Teknisk Ukeblad (TU) referer til. Disse resirkulerte lekene som er laget sort plast, kan være både giftig og farlig for mennesker, men spesielt for små barn som ofte har en tendens til å putte leker i munnen. Det er International Pullutants Elimination Network – forkortet IPEN, som står bak undersøkelsen sammen med to andre organisasjoner.

«Alle prøver inneholdt nivåer av giftige kjemikalier som tilsvarer nivåer som finnes i farlig avfall, slik som asken fra avfallsforbrenning», skriver IPEN i en pressemelding.

Det er de såkalte bromerte flammehemmerne i den resirkulerte sorte plasten som er giftig, og dermed kan være farlig for mennesker – og ikke minst små barn. Forskerne fant nemlig så store nivåer av flammehemmere og dioksiner at det tilsvarer nivået for «farlig avfall».

Det som skjer når små barn putter plastlekene i munnen, får de svært høye og ikke minst alarmerende høye doser dioksin i seg, skriver TU videre, og legger til at bromerte dioksiner selv i små doser kan være skadelig for mennesker, og at de påvirker hjernes utvikling, øker risikoen for kreft og skader immunforsvaret.

IPEN skriver videre i pressemeldingen at disse farlige stoffene også kan finnes i en rekke andre produkter som vi mennesker kvitter oss med, og som resirkuleres.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078