23948sdkhjf

Rift om råvarer under koronakrisen

Råvarehandelen ligger ikke død, og noen virksomheter opplever til og med hamstring. Framtidas råvarehandel er avhenging av åpning av India og Kina.

Det skriver danske plastforum.dk.

Noen plastprodusenter har det veldig travel på grunn av den verdensomspennende koronakrisen, mens andre har måttet skjære voldsomt ned og til og med måtte si opp ansatte.

Men der hvor alt begynner – hos de råvareforhandlerne – er det travelt om dagen. Ja, det er til og med hamstring hos virksomheter, som frykter å stå uten råvarer til framtidig produksjon. Vårt danske søstermagasin har snakket med flere danske råvareforhandlere, og de sier at det er en «stor interesse omkring mulighetene for fortsatt levering». Enkelte bedrifter vil ikke stå fram med navn, men sier at de har det travelt.

Hos Grolman Group i Aarhus opplever man at det er samme aktivitet som normalt.

- Vi har det veldig hektisk, men vi har ikke økt frekvensen og opplever derimot økt aktivitet hos våre kunder. Det er som det pleier å være: Hektisk, sier salgsdirektør Lars Torp, som blant annet leverer additiver og fyllstoff til masterbatch-produsenter i Norden og Baltikum, primært Danmark og Sverige.

Den eneste store utfordringen er den totale nedstengningen av India, som ifølge Torp vil skape en del leveringsproblemer den nærmeste tiden.

- India stengte totalt ned i tre uker fra 27. mars, og da alle pigmenter kommer fra India, sier det seg selv at vi har et stort på problem med dette. Men det er ikke så mye å gjøre med det. Våre kunde tar det stille og rolig inntil videre, sier Torp til plastforum.dk. Han peker på at det går en ganske lang tid før pigmentene lander på dansk jord, og at dette kan gi problemer for produsenter som skal bruke en spesifikk farge til et spesielt produkt.

Lars Kaufmann fra Plastcom sier, at første kvartal har vært "et helt greit kvartal for os råvareleverandører generelt." - Koronakrisen har vært relativ snill overfor vår bransje så langt, og vi fikk reelt sett et vesentlig bedre første kvartal i år enn i 2019. Det har vært en del utfordringer underveis, og særlig går dette på spørsmål fra våre produsenter om det kan være fare for produksjons- og leveringsproblemer i forbindelse med koronaviruset. Det har vi brukt en del energi på å kommunisere – både fram og tilbake, men faktum har hele tiden vært at alle våre leverandører har produsert stort sett som normalt. Det gjelder også våre leverandører i Italia og Frankrike, ser Kaufmann.

Dette skyldes at plastråvareprodusenter generelt sett har vært fritatt fra nedstengningstiltakene som har vært gjeldende i for eksempel Nord-Italia. - Slik jeg har fått det opplyst, skyldes dette at plastråvarer blir sett på som samfunnsviktige produkter, sier Lars Kaufmann videre.

Les hele artikkelen hos plastforum.dk her.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.13