23948sdkhjf

Fant mikroplast i muslingarter

Mikroplast er en utfordring som stadig brer om seg. Nå har forskere gjort et oppsiktsvekkende funn: De fant mikroplast i fire av fem muslingarter.

Funnen er gjort over hele Norden, men det er store forskjeller hva forskerne fant av mikroplast i muslingartene og hvor det ble funnet.

Forskerne fant plastfiber og plastfragment i tillegg til gummiliknende partikler, og det var mange ulike partikkeltyper. Det kan tyde på at det er flere ulike kilder og flere forskjellige transportveier til det marine miljøet.

Det er forskere bak studien «Microplastics in marine bivalves from the Nordic environment» som har kommer over funnene. Formålet med undersøkelsen var å undersøke forekomsten av mikroplast i marint miljø i Norden, i tillegg til å kartlegge kilder til mikroplast i muslinger, skriver Firdaposten, som har omtalt resultatene.

Forskerne ønsket også å undersøke på hvilken måte muslinger kan være egnet for overvåking av mikroplast. Man kan godt si at forskerne i så henseende kom i mål, men at resultatene likevel er nedslående.

– Våre funn tyder på at tre muslingarter kan være særlig egnet som indikatorarter for å overvåke mikroplast i det nordiske havmiljøet: blåskjell (Mytilus spp.) i mesteparten av kystområdene i Norden, østersjømusling (Limecola balthica) i Østersjøen og Abra nitida langs deler av norskekysten og Nordsjøen, sier prosjektleder Norman Green til avisa.

I Norge ble det funnet høyest forekomst av mikroplast i Oslofjorden og Oslo indre havn. Videre viser studien at skjell og muslinger fra urbane områder og havneområder inneholder mest mikroplast. På Grønland, Svalbard og på Færøyene var det ikke mulig å oppdage mikroplast i prøvene.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078