23948sdkhjf

Overvåkingsfly i kampen mot plastpellets

Kystverket har satt inn overvåkingsfly i et forsøk på å løse plastpellets-gåten i Oslofjorden.

Det skriver Dagsavisen.

Overvåkingsflyet, som Kystverket nå har satt inn for å finne ut hvor de mange plast-pelletsene i Oslofjorden stammer fra, er spesialutrustet for miljøovervåkingsoppdrag. Flyene brukes både ved akutt forurensning eller ved fare for slik forurensning, skriver avisa.

En av fordelene ved overvåkingsflyet er at det kan observere også ved dårlig sikt. I tillegg til flyet, er også losene i området blitt anmodet om å være ekstra oppmerksom på informasjon som kan bidra til å løse plastpelletsmysteriet i Oslofjorden.

For bare noen dager skrev Plastforum at analyser hos Norner viser at det er et fåtall produsenter som benytter seg den type plastpellets som er funnet, og at det kan være med på å gjøre letingen etter hvor utslippet kommer fra lettere.

Flere etater er involvert i arbeidet med å løse mysteriet: Kystverket, fylkesmannen i Oslo og Viken, Miljødirektoratet og Oslofjordens Friluftsråd. Det er kommet inn nærmere 250 meldinger om plastpelletsforurensing på begge sider av Oslofjorden.

Saken er nå kommet inn i en fase slik at den har nådd Stortingspolitikerne også, i tillegg til klima- og miljøminister Svein Rotevatn (V). SVs Lars Haltbrekken sier til Dagsavisen at utslipp av plastpellets er «et velkjent problem i Grenlandsområdet». Han etterlyser en klarere plan og holdning fra myndighetene, og mer inspeksjon hos bedrifter som kan komme til å forurense fjorden med slike utslipp.

Det skal også kartlegges om de mange ærfuglene som er funnet døde i Oslofjorden kan ha fått i seg plastpelletsene og dermed være årsaken til den store fugledøden de siste ukene.

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Felleskjøpet vil samle inn og gjenvinne 200 tonn storsekker
Siva-prisen 2023: Vinneren har spart miljøet for over 100 tonn engangsplast
– Vi må akselerere utviklingen
Mange er villige til å betale mer for bærekraftige dekk
Bygger eget finsorteringsanlegg for plastemballasje
NIVA bidrar med relevant forskning i forhandlingene mot en global plastavtale
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156