23948sdkhjf

Dansk gjenvinningsinnovasjon vekker interesse

Flere års maskinutvikling og entreprenørskap har resultert i en helt ny type av plastsorteringsmaskin for industriavfall. Bak utviklingen står to maskiningeniører fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.  

Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff, grundere av selskapet Trebo, har utviklet en maskin som kan sortere industrielt plastavfall. Teknologien de bruker kan sortere komplekse plastfraksjoner basert på densitetsulikheten mellom plasttypene. 

- Alle plastproduserende selskap strever etter en nullutslippsløsning der det gjenvinnbare materialet kan integreres i bedriften i stedet for å sende avfallet til forbrenning, sier 31-årige Thomas Trebbien i Trebo.

Hans og Leth Bockhoffs selskap Trebo, ligger i tilknytning til universitetet DTU, der det virkelig tok fart for fem år siden. At de to ingeniørene som har spesialisert seg på maskinteknikk, endte i plastbransjen var en tilfeldighet. Den avgjørende faktoren var møtet med et stort dansk legemiddelselskap, som så mange andre i plastproduserende virksomheter, hadde en stor utfordring.

- Legemiddelselskapet bruker ulike typer plast i sin produksjon, men de klarer ikke å håndtere sorteringen av restavfallet når produktene sprøyteformes. Vi fikk derfor støtte til å utvikle en maskin som kan sortere dette, sier 28 år gamle Andreas Leth Bockhoff.

En teknologisk ide ledet til neste, og de to ingeniørene la ned stadig mer arbeidet i å forske fram nye teknologier for plastsortering. For å gjøre dette, fikk de to tre millioner danske kroner i fondstøtte og et selskap som nå har to år bak seg.

Utgangspunktet var Trebos egne erfaringer og læring fra DTU. Thomas Trebbiens håndtverksmessige bakgrunn som snekker ble brukt i utviklingen og konstruksjonen av prototyper.

FOTO: ANNE RISTORP KRAUFELDT/PLASTFORUM.DK

For tiden leter selskapet etter nye investorer og et plastbearbeidende selskap som vil endre sitt produksjonsavfall til en ressurs. De to tror tidspunktet er helt riktig med tanke på samfunnets ønske om å unngå plast i naturen, og industriens oppmerksomhet rundt sirkulær økonomi og null-avfall er helt avgjørende for prosjektets framgang.

- Vi har fått stor oppmerksomhet og selskap er veldig lydhøre for dette. Vi er i dialog med flere danske selskap som Labotek, AVL, Plastic, Plastcom, Bogense Plast og MP Plast, sier Bockhoff.

- Akkurat nå trenger selskapene bærekraftige løsninger. I begynnelsen visste vi ikke om det bare var legemiddelselskap som hadde behov for en løsning, men det vi nå vet er at det er stort behov for riktig teknikk og innovasjon, sier Trebbien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11