23948sdkhjf

Elastiske tekstilfibre av kulldioksid

Covestro, produsent av tekniske polymere materialer, og RWHT Aachen University har i to forskningsprosjekter lykkes å produsere elastiske tekstilfibre basert på kulldioksid der man delvis erstatter råolje som råmateriale.

Målsetningen er å skape en produkjonsprosess slik at den i industriell skala kan gjøre de innovate fibrene klare for markedet. Fibrene kan for eksempel brukes til strømper og medisinske tekstiler, og erstatte konvensjonelle elastiske fibre basert på råolje.

Les også: Ny sjef for plastbransjen i Europa

De elastiske fibrene er produsert med en kjemisk komponent som delvis består av kulldioksid. Denne komponenten, som kalles Cardyon, benyttes allerede i dag for skum i madrasser og sportsgulv.

Fibrene er produsert av kulldioksid-basert termoplastisk polyuretan (TPU) gjennom en teknikk som kalles «smeltespinning», der TPS smeltes og presses til svært tynne tråder og til slutt bearbeides til et garn av uendelige fibre.

Til forskjell fra såkalt «tørr spinning», som brukes for å produsere konvensjonelle elastiske syntetiske fibre som Elastane eller Spandex, eliminerer «smeltespinning»  behovet for miljøskadelige løsemidler. En ny kjemisk metode gjør det mulig å integrerere kulldioksid i grunnmaterialet, som også har et bedre kulldioksid-avtrykk enn de tradisjonelle elastiske fibrene..

- Det kulldioksidbaserte materialet kan være et bærekraftig alternativ til konvensjonelle elastiske fibre om ikke så lenge, sier professor Thomas Gries. Han er leder for Institute of Textile Technology ved RWTH Aachen University

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094