23948sdkhjf

Miljø: Ønsker flere plastbedrifter i plastråstoff-prosjekt

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

- Vi trenger å få flere bedrifter i norsk plastbransje med i «Operation Clean Sweep».

Les også: Produksjonen av fornybar polypropen skyter fart

Det sier bærekraftsansvarlig Thor Kamfjord hos Norner, som i samarbeid med Handelens Miljøfond vil øke norsk deltakelse i det globale programmet. I Norge er det foreløpig under 10 aktører fra plastbransjen som deltar, mens i Danmark er snart 100 bedrifter med.

«Operation Clean Sweep» (OCS) er et frivillig og gratis program for å få bukt med pellets-utslippene i plastbransjen, som et ledd i å redusere plastforurensning i verdenshavene.

- OCS er en svært en enkel måte å sørge for at plastråstoff fra plastbransjens aktører ikke havner i naturen eller i havene. Gjennom relativt enkle tiltak som har fokus på bevissthet og tiltak som oftest har lave investeringer kan man redusere pellets-utslippene vesentlig. Målet er nullutslipp av slikt plastråstoff, som av mange kalles «havfruetårer», sier Kamfjord.

FLERE NORSKE: Bærekraftansvarlig Thor Kamfjord hos Norner ønsker at flere norske bedrifter blir med i "Operation Clean Sweep", et prosjekt som bidrar til å redusere plastråstoff-utslipp. FOTO: MORTEN DAHL

Les også: TESS med tøffe bærekraftskrav til leverandører

Han opplyser at prosjektet er tuftet på seks forpliktelser som «medlemsbedriftene» må følge.

Disse er:

1.Å bedre arbeidsplassen og rutiner for å hindre avfallsutslipp

2.Skape og iverksette interne prosedyrer for å oppnå målene om nullutslipp av pellets

Les også: Norner blir med i European Plastics Pact

3.Sørge for at ansatte for opplæring i, og tar ansvar for å hindre, begrense og rydde opp i utslipp

4.Følge opp arbeidet med å hindre utslipp jevnlig

5.Samarbeide med lokale og nasjonale reguleringsmyndigheter for å begrense pellets-utslipp

6.Oppfordre alle selskapenes samarbeidspartnere (underleverandører, transportører osv) til å oppnå samme mål.

Les også: Nestlé med krafttak mot plastavfall

ENKELT OG GREIT: Med enkle og rimelige løsninger bidrar Operation Clean Sweep" til å sørge for at bedrifter kan få redusert utslipp av pellets. ILLUSTRASJON: OCS

- En av fordelene med OCS er at det er frivillig og gratis å være «med», samtidig som tiltakene som skal til er forholdsvis enkle og rimelige for den enkelte bedrift. Deltakere i programmet vil få tilgang til forslag til rutiner, internt og eksternt kommunikasjonsmateriell, utstyr for å hindre råstoffutslipp og en veilledningsmanual for å implementere programmet i egen bedrift. I tillegg så får bedriftene tilgang til eksempler på «best practice» fra andre deltakere.

Plastråstoff (Pellet, pulver, «flakes» fra gjenvinningsindustrien) finnes i hele verdikjeden – fra produksjon, håndtering, transport til omdannelse og gjenvinning. OCS er et initiativ laget av plastindustrien, for plastindustrien, for å hindre pellets-avfall.

Norner deltar selv i programmet, og Kamfjord ønsker å framheve de enkle prosedyrene for den enkelte bedrift. De bedriftene som deltar gir tilbakemeldinger på at dette er enkelt, rimelig og at det har en stor effekt.

Les også: Kun «grønne» klosser fra Lego

- Plastbransjen er ikke alene om ansvaret for plastforsøpling, men vil løse problemet når det gjelder plastråstoff som man finner både i sjøen, langs strender, og i magene på fugl og fisk, fortsetter Kamfjord.

Organisasjonen for europeisk plastbransje – Plastics Europe – har gjort OCS obligatorisk for sine medlemmer fra 2020. Siden OSC ble etablert i 2015 har nå nærmere 700 bedrifter blitt «medlem» i OCS. I Danmark har EPS-bransjen gjort det obligatorisk for sine medlemmer å delta i programmet.

Utslipp av pellets er av Plastics Europe estimert til å være den nest største kilden til primær mikroplast i EU, og det er plastbransjen som har en direkte kontroll av pellets-utslippene.

- I Norge er det fortsatt svært få som er med, mens i Danmark har programmet i siste årene hatt en enorm økning.  Vår målsetning er at å få med flere norske, og vi ønsker norsk plastindustri velkommen med i dette globale miljøtiltaket, sier Kamfjord.

- Er alt «på stell» i egen bedrift, så er det likevel et poeng å delta, slik at andre bedrifter kan lære av de beste, avslutter han med. Havet og naturen deler vi alle sammen, og utfordringene løser vi gjennom felles innsats.

Pipelife Norge er den første norske rørprodusenten som ble med i OCS.

- Vi ønsker å ta ansvar for at plast ikke forurenser havene våre. Derfor vil vi sikre at våre produksjonsprosesser ikke forurenser vårt miljø lokalt. Vi ønsker også å sikre at våre råmaterialer og produkter benyttes på en forsvarlig måte, og at de ikke kommer på avveie. I så henseende er OCS et svært nyttig hjelpemiddel å få til en bevissthet rundt dette blant våre ansatte, sier Kjell Larsen, adm.dir i  Pipelife Norge.

GODT HJELPEMIDDEL: - Vi ønsker å ta ansvar for at plast ikke forurenser havene våre.I så henseende er OCS et svært nyttig hjelpemiddel å få til en bevissthet rundt dette blant våre ansatte, sier Kjell Larsen, adm.dir i  Pipelife Norge. FOTO: PIPELIFE NORGE

- Vi er svært glade for – og stolte av – å være en del av det globale OCS-initiativet, og oppfordrer andre i norsk plastbransje til å gjøre det samme, sier han.

Pipelife er Norges største produsent og leverandør av plastrørsystemer. All produksjon foregår ved fabrikkene i Surnadal, Stathelle og på Ringebu. Selskapet har en omsetning på en milliard kroner, og har 250 ansatte.

- Det er veldig gledelig at vi nå har fått med en ledende aktør som Pipelife i Operation Clean Sweep, sier Kamfjord.  Dette håper vi motiverer flere norske bedrifter til å delta.

- Å ta miljøansvar er allerede en forutsetning for å være konkurransedyktig hos mange kunder. Vi gleder oss også over at Ineos, som har lengst erfaring med programmet i Norge, er villig til dele sine erfaringer med andre bedrifter i plastverdikjeden, sier han. 

- I Norge har INEOS siden 2017 fulgt OCS programmet og gjennomført flere tiltak, forteller Magnar Bakke, adm. direktør i INEOS Bamble.

OGSÅ MED: Ineos er også blitt med i "Operation Clean Sweep". FOTO: INEOS

- Foruten at ansatte har fått en enda grundigere opplæring innen materialhåndtering, bevisstgjøring og fokus om miljøaspektene, har INEOS etablert enda strengere rutiner og økt sikkerhetsmarginene for å unngå pellets på avveie, fortsetter Bakke.

Dersom pellets skulle komme på bakken blir lasteområdene støvsuget før man spyler området. Og skulle pellets komme på avveie vil det havne i kummer som har doble barrierer og disse tømmes regelmessig. Hele avløp- og undergrunnssystemet er sikret med disse barrierene.

Tank/bulkbiler blir rengjort før de forlater lastestasjonene og alle sjåfører hos våre transportører har fått fornyet opplæring i bulkhåndtering og har gjennomført en egen temadag i OCS.

PROBLEM: Utslipp av pellets fra plastproduksjonsbedrifter et et økende problem, som OCS tar fatt i. ILLUSTRASJONSFOTO

Avfallshåndteringen hos INEOS er oppgradert ved bruk av lukkede containere og har fått nye lokasjoner ved miljøstasjoner som forenkler tømming og kontroll. OCS programmet pågår kontinuerlig og har sterkt fokus i INEOS worldwide. «Klarer vi å stoppe pellets på avveie i verdikjedens første ledd gjør vi et godt innledende bidrag», avslutter Magnar Bakke.

- Deltakelse i OCS er bra for den enkelte virksomhet, for miljøet og ikke minst for bransjens omdømme, og vi ønsker derfor resten av den norske plastindustrien velkommen til dette programmet som er laget av plastindustrien selv, avslutter Kamfjord.

Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Kommentarer (1)
Forsiden akkurat nå

Slik rammes norsk næringsliv

Plastbransjen bidrar med smittevernutstyr

Kommune ber om hjelp etter utslipp av plastpellets

Slutter midt i pandemien

Sikret seg sin største kontrakt noensinne

KM stanser produksjonen inntil videre

Nyhetsbrev

Fortsatt stengt for Legos egne butikker

Færre operasjoner med lysfølsom hydrogel

Varmestabil PA fra terpentinolje

Utvider investeringen i polyesterplast

VVS Produsentene med «krise-brev» til politikerne

3D-printer beskyttelsesmasker

Ny familie med biobasert harpiks

Honningkakekjerne av resirkulert PET

Ukens vits: Hos legen

Vinner storkontrakt i Bangladesh

Halvparten av bedriftene mener de ikke har fått hjelp av krisepakken

Korona-verktøy for å hindre smitte

Ny teknologi vil øke gjenvinning av plast

1

Nedbrytbar pose kan erstatte dagens fruktposer

Lyser når den blir strukket ut

Etablering av full verdikjede for isopor i Norge

Gratis 3d-håndtak for å minske smittespredning

Ukas vits: Hos dyrlegen

Ukens vits: Nyheten

Fremtidens glass i PLA

Ukens vits: Biltur

80 millioner til plastforskning

11 anbefalinger mot marin forsøpling

Dansk firma etablerer seg i Norge

Satser på resirkulert TPE

Forsker på vektløse solceller

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Effektive løsninger for å slipe

Beskyttelsesskjermer i plast

Sikker service- og vedlikehold til tross for COVID-19

3A Core Materials – AIREX® og BALTEK®

PMMA- og PC-plater - Smitteforebyggende tiltak

Sentralsmøring gir et betydelig «return of investment»

Hi #measuringhero

KERS - Återvinning av bromsenergier

Hi #measuringhero - Expert Quiz

Rekordmange kildesorterer plastemballasjen sin

Utvid dine muligheter hos Pla-Mek

Hi #measuringhero

Hi #measuringhero

Når skiftet du bremsevæske sist?

WITTMANN och FarragTech nu under ett tak

Ansatt i 40 (!) år

Podkast: Plastkrisen er din skyld

Kurs og messer med Engel 2020

Visste du at...

Nytt stål for industrielle applikasjoner

Podkast: Hvordan skal vi få has på plastberget?

RobotNorge lanserer ny og modernisert nettside

ISO 17025 - Akkreditert testing av beskyttende belegg

Send til en kollega

0.142