23948sdkhjf

SE VIDEO: Kan stanse plasten før det når havet

The Ocean Cleanup har fått mye oppmerksomhet rundt sitt lenseliknende oppryddingsprosjekt på havet. Nå vil prosjektet stanse plasten før den når havet.

Det meste av plasten som havner i havet, kommer fra elvene . Nå skal en elverenser med navnet «Interceptor» samle opp plasten som renner i elvene, slik at plasten ikke kommer ut i havene. Det er Ocean Cleanup som også har lansert dette konseptet. «Interceptor» skal ifølge NRK kunne samle opp mot 100.000 kilo søppel daglig.

Og ikke nok med det: Elverenseren er autonom – eller selvstyrt.

For en stund siden ble elverenseren vist fram for verden. Rensemaskinen kan plasseres på det punktet i elva hvor vannstrømmen gjør at mesteparten av plasten passerer. Plasten skal så bli ført i en slags «munn» på fartøyet, og via en sms-funksjon sender plastrenseren en beskjed til en lokal ansvarlig som kan tømme den.

Det finnes om lag 100.000 elver i verden, skriver NRK. The Ocean Cleanup har forsket på at om lag 80 prosent av all plasten som renner ut i havet kommer fra 1000 av disse elvene, og det er disse prosjektet nå ønsker å ha fokus på. Ingen av elvene er i Norge.

Jan Gunnar Winther er direktør ved Senter for hav og Arktis, og han har tro på at dette prosjektet kan lykkes og være en brikke i kampen mot plastforurensning i havene.

– Jeg tror de kan lykkes. Prosjektet vil nok også bane vei for fremtidige prosjekter, så det er et prisverdig initiativ, sier han til NRK.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.266