23948sdkhjf

Mye farlig stoff i plastprodukter

En norsk-tysk studie avslører at det er farlig stoff i tre av fire plastprodukter.

Det er VG som skriver om den norsk-tyske studien, som presentert i et internasjonalt tidsskrift. Forskerne undersøkte produkter i halvannet år, og prøvde å identifisere 1400 kjemikalier i 34 produkter. Det var ikke småtterier forskerne fant, skal vi avisa. 75 prosent inneholdt noe farlig.

– Vi kjøpte 34 forskjellige produkter som omfattet alt fra yoghurtbegre til badesvamper for barn, og skilte ut kjemikaliene i et laboratorium. Tre fjerdedeler inneholdt farlige stoffer, sier Martin Wagner, seniorforfatter av artikkelen og førsteamanuensis ved institutt for biologi ved NTNU til VG.

Alle disse produktene ble kjøpt i Tyskland.

Plasten ble løst opp, og 1.400 kjemikalier stadfestet, men selv om forskerne holdt på i halvannet år, klarte de bare å identifisere 20 prosent av kjemikaliene i cocktailen.

– Det er et problem, ikke bare for oss forbrukere, men også for produsentene, sier Wagner, som er spesialist på plastprodukter og helseeffektene av dem.

– Vi ser en toksisk effekt i miksturen vi trekker ut av plasten når menneskeceller blir utsatt for denne i laboratoriet. Men vi kan ikke si eksakt hvilke farlige stoffer det er snakk om, sier Wagner.

20 av produktene som ble testet, var slike som er i nærkontakt med mat. Det betyr imidlertid ikke at de farlige stoffene går over i maten. En tidligere norsk studie fra 2017 påviste ingen slik overføring.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125