23948sdkhjf

Alle flasker som pantes, blir resirkulert

Mens mye av plasten som samles inn fra norske husholdninger blir brent, blir alle flasker som pantes til nye produkter.

Dagens Næringsliv avslørte nylig at bare en liten del av den plasten vi tror skal bli til nye produkter, faktisk blir det. Årsaken er blant annet at en del plastemballasje ikke er egnet for resirkulering, og at det er et overskudd av blandet plastavfall i Europa. Infinitum garanterer derimot at alle panteflasker blir til nye produkter.

– Årsaken er at Infinitum stiller strenge krav til flaskene i pantesystemet, forklarer adm. dir. Kjell Olav Maldum.

– Bare flasker av resirkulerbar plast får pantemerke. Alt som pantes er derfor av samme, høye plastkvalitet. Dette gjør de brukte flaskene til attraktivt materiale for resirkulering, sier han. Maldum tror det hadde vært hensiktsmessig med godkjenning av all emballasje, for å hindre salg av emballasje som ikke lar seg resirkulere. Maldum har to solide bevis på at flaskene faktisk resirkuleres.

– For det første er vi underlagt kontroll, noe plastinnsamlingen fra husholdninger ikke er. Men et enda sterkere bevis er inntektene vi får fra salg av plast. Dagens Næringsliv skriver at plastinnsamlerne betaler 2 000 kroner per tonn for å bli kvitt plasten. Vi får betalt, 3-5 000 kroner per tonn for plastflaskene. Det beviser at vår plast er verdifull og brukes på nytt. Ingen ville kjøpe vår plast for å brenne den, når de kan få betalt for å ta imot annen plast, slår han fast. Maldum mener løsningen for å sikre økt resirkulering av plast, er å innføre motiverende avgifter.

– Vi har foreslått en avgift på drikkevareemballasje av ny plast, som reduseres gradvis når resirkulert plast blandes inn. En slik avgift vil redusere bruken av ny plast, og gi lavere CO2-utslipp.

Maldum mener denne modellen også kan også brukes på andre typer plastemballasje.

– En avgift som belønner bruk av resirkulert plast i all emballasje vil øke etterspørselen etter brukt plast, og sortering vil bli lønnsomt. Kort sagt vil brukt plast endre status, fra søppel til attraktiv råvare. Dette er sirkulær økonomi i praksis, og helt i tråd med de målene regleringen og EU har satt, forteller Maldum.

Infinitums årsrapport for 2018 viser at selskapet solgte plast og aluminium for 182 millioner kroner gjennom året. 20 568 tonn plast ble resirkulert. Det var over 564 millioner flasker. Mesteparten av plasten ble solgt i Tyskland.

Nå bygger Infinitum et resirkuleringsanlegg på Heia ved Fetsund, slik at alle flasker som pantes i Norge kan gjenvinnes i Norge fra 2021.    

 

Kilde: Pressemelding fra Infitum

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062