23948sdkhjf

Tar plastgrep med norskutviklet PVC-løsning

Oppdrettsmerder langs kystene våre bidrar til et enormt plastforbruk i Norge.

Oppdrettsgiganten Grieg Seafood har nå gått foran for å redusere mengende plastavfall som kommer fra havbruksnæringen ved å benytte seg av miljøvennlig PVC i merdene.

Dette skriver Protan på sine sider.

Det pekes blant annet på SINTEF-rapporter om at denne næringen genererer så mye som opptil 29.000 tonn plastavfall per år.

– Det enorme plastutslippet gjør det tvingende nødvendig for alle aktører som har virksomhet i tilknytning til havet, å ta en grundig gjennomgang av hvordan de benytter plastprodukter i driften i dag, uttalte seniorrådgiver i Bellona, Kari Torp, til NRK i fjor.

Den miljøvennlige PVC-en tas i bruk i de kunstige tangskogene i merdene, som vanligvis må byttes ut hver 6-7 måned. De nye sortene, som er utviklet av Tønsberg-selskapet Brisk Safety og produsert i Protans PVC, kan være der opptil tre ganger så lenge, ifølge Protan.

Etter endt levetid, kan plastproduktene leveres tilbake til bedriften.

– Returordningen betyr at etter endt jobb som tangskog kan kundene våre levere den tilbake til oss, så resirkulerer vi den ved å male den opp og gjenbruke den i andre PVC-produkter fra Protan, som for eksempel takbelegg. På den måten får PVCen en levetid på så mye som seksti år, skriver Even Hytten, Protans salgssjef for tekniske tekstiler i en melding.  

Les mer om prosjektet på Protans sider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094