23948sdkhjf

Funnet opp «neste ganerasjon plast»

Forskere ved Berkley-universitetet i USA mener de har funnet opp «neste generasjon plast», som gjør det lettere å gjenvinne og gjenbruke plast.

 Det skriver Nettavisen, som igjen siterer forskningstidsskrifter. Forskerne ved Berkley-universitetet utenfor San Francisco mener de har funnet en revolusjonerende måte som gjør det mulig å gjenvinne enda mer plast. Forskerne kaller det «neste generasjon plast».

Metoden går ut på å tilsette en spesiell type molekyler som kalles vitrimer. Ved å gjøre dette, har forskerne klart å forandre de kjemiske forbindelsene som holder plasten sammen. Det gjør at båndene er lettere å bryte opp på en kontrollert måte enn ved vanlig plast, skriver Nettavisen, som igjen siterer Science.

Ifølge nettstedet må man ha en spesiell syreløsning som er med på å bryte opp lasten i sine opprinnelige bestanddeler. Dette gjør at man får skilt ut plasten fra eventuelle tilsetningsstoffer. Og da sitter man igjen med et produkt som er like godt som nytt.

Ifølge forskerne er alt man trenger en spesiell syreløsning som bryter opp plasten i sine opprinnelige bestanddeler. Dermed får man skilt ut plasten fra eventuelle tilsetningsstoffer, og en sitter igjen med et produkt som er like godt som nytt.

«De resirkulerte monopolymene kan gjenbrukes til de samme plastmaterialene, uten tap av kvalitet, eller de kan brukes til å produsere andre typer polymer med andre egenskaper. Denne plasten er er så enkle å produsere, bruke, resirkulere og gjenbruke - uten tap av verdi - at det peker ut en ny vei for å designe bærekraftige polymer med minimal påvirkning på miljøet», skriver forskerne.

Prosessen som forskerne har funnet ut, kan også være anvendige på andre typer plastmaterialer som ikke reagerer på syreblandingen på lik måte. Forskerne mener derfor at denne nye bærekraftige plasten kan endre den verdensomspennende plastøkonomien, dersom den blir tatt i bruk i større monn. Det er også slik at den nye plastens biprodukter er mer verdifull, og at de fleste resirkuleringsanlegg ikke må foreta de store endringene for å ta teknologien i bruk.

Så gjenstår det å se om plastindustrien tar den nye teknologien i bruk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157