23948sdkhjf

Engangsplast forbys i EU

Så er det endelig klart: Nå har EU-parlamentet godkjent loven om å forby engangsplast.

Det er SVT som melder om at EU nå endelig har besluttet å forby engangsplast. Forbudet trer i kraft etter flere måneders forhandlinger mellom EU-kommisjonen, EU-parlamentet og de ulike EU medlesmslandene, som i desember i fjor ble enige om forbudet. Det nye forbudet vil gjelde fra og med 2021, melder SVT videre.

Ifølge den nye loven skal «lastprodukter beregnet for engangsbruk» forbys. Forbudet gjelder for blant annet plasttallerkner, bestikk og hurtigmatemballasje. Forbudet gjelder for følgende produkter:

  • Engangsbestikk
  • Engangstallerkener
  • Sugerør og rørepinner
  • Bomullspinner i plast
  • Ballongpinner i plast
  • Plast som brytes ned gjennom oksidasjon, hurtigmatemballasje og isoporkopper

EU-parlamentet har regnet ut man vil spare inn 22 milliarder Euro i kostnader i forbindelse med plastforurensning fram mot 2030.

– Europa har nå en lovgivningsmodell som skal forsvares og fremmes på et internasjonalt nivå, ettersom plastforurensing i havet er en global utfordring. Dette er av stor betydning for planeten, sier den belgiske politikeren Frédérique Ries til SVT.

Loven ble godkjent med 560 mot 35 stemmer. 28 avsto fra å stemme.

Landene i EU må samtidig også samle inn 90 prosent av alle plastflasker innen 2029. Videre skal plastflasker bestå av minst 25 prosent gjenvinnbart materiale innen 2025 og minst 30 prosent fem år senere.

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109